Fiatalokat zsarolnak a jogvédők

AntipiracyBárki, aki othhonosabban mozog az internet, valamint a fájlcserélés világában, tudja, manapság nap mint nap hallani különböző híreket, melyek a jogvédők, illetve a kalózok véget nem érő harcaiból fakadnak. Mindkét oldal mellett lehet érvelni, valamint egyik felet sem kell félteni, hogy nem tudnak újabb és újabb trükköket felmutatni.

A legérdekesebb kérdés azonban mindig a háttérben marad: hogyan szereznek a jogvédő csoportok tagjai hozzáféréseket a legnagyobb oldalakhoz, FTP-khez? Gyakorlatilag hónapokig képesek az árnyakban dolgozni, anélkül, hogy bárki gyanút fogna, majd amikor úgy érzik, elég bizonyítékot gyűjtöttek, könyörtelenül lecsapnak az oldalak üzemeltetőire. Természetesen nem csak az interneten használt neveket, valamint a felhasználó által letöltött filmeket gyűjtik össze, az esetek legnagyobb részében az egyén összes személyi adatát is megszerzik.

Az egyik legaktívabb ilyen csoport, a svéd Antipiratbryan (APB) gyakran kerül reflektorfénybe, hatékonysága miatt. Nem csak egyéni felhasználókat, de komplett oldalak üzemeltetőit is sikerült már bíróság elé állítaniuk, és a mai napig rejtély, hogyan maradnak észrevétlenek, miközben információt gyűjtenek.

A minap napvilágot látott tények alapján azonban úgy tűnik, a jogvédőket is elcsábítja a sötét oldal, gyakran folyamodnak az információszerzés egyik legősibb és leghatékonyabb módszeréhez: egyszerűen megzsarolják a felhasználókat.

Az ilyen jellegű támadások célpontjai szinte mindig fiatalkorú, tizenéves kalózok, akiknek súlyos büntetéseket ígérnek, ha nem működnek együtt. Remek példa erre az a pár éve történt eset, amikor egy kutatóállomás FTP szerveréhez egy megfenyegetett felhasználó belépési adatain keresztül szereztek hozzáférést. Természetesen az intézet dolgozói nem hagyták magukat: amikor az APB perrel fenyegette őket, amennyiben nem állítják le a szervereket, közölték a jogvédőkkel, hogy szerverfeltörésért feljelentik őket. Az ügyet később, peren kívül zárták le.

Ezekből jól látszik, hogy bár nem állnak a törvények fölött, de a jogvédő csoportok gyakran tesznek nem éppen törvényes keretek közt megengedett lépéseket ügyfeleik érdekében. Nem volt ez másképp sem, amikor néhány független zenei kiadó hozzáférést szerzett az egyik legnagyobb zenei oldalhoz, majd  hosszas információgyűjtés után leleplezték magukat az üzemeltetők előtt, természetesen perrel fenyegetve. Ezután történt a fagyi visszanyal tipikus esete: az üzemeltetők, más oldalak adminisztrátoraival karöltve, a birtokukban lévő IP-, valamint e-mail címek alapján hamar kiderítették, hogy a jogvédők bizony szabadidőben szintén nem a nagykereskedésben megvásárolt lemezről néznek filmet, vagy hallgatnak zenét. Egy esetben még a jogvédő lakásának címét is sikerült megszerezniük, mely egy nem várt éjszakai hívással véget is vetett az ügynek.