Google: eltűnnek a kalóz találatok, na de mi lesz a YouTube-bal?

YouTube

A Google-t rengeteg kritika éri - főleg a jogvédők részéről -, amiért  találatok közül nem szűri ki a különböző kalóz oldalakat. Nos, mostantól ez változni fog, ugyanis azok az oldalak, akik szálkát jelentenek a DMCA szemében hátra fognak sorolódni a keresések során. Na de mi történik a YouTube-bal, hiszen a videómegosztó gyakorlatilag a zenei kalózkodás egyik legnagyobb melegágya. Itt jön egy kis varázslat, Google módra.

A YouTube-on létezik egy úgynevezett Content ID nevű dolog, amivel a szerzői jogok birtoklói automatikusan figyelhetik a felkerülő anyagokat, panaszkodhatnak az esetleges jogsértések miatt, majd le is töröltethetik az adott anyagot. Az egész folyamat úgy zajlik le, hogy közben a DMCA szóba sem kerül.

Miközben más oldalak, ahol ugyanaz az anyag fent van, folyamatosan kapják a DMCA-tól a figyelmeztetéseket. Az egyelőre nem publikus határ elérése után a Google automatikusan elkezdi hátrafelé rangsorolni az ilyen oldalakat. Miközben a YouTube él és virul, hiszen technikailag egyetlen DMCA intést sem kap, függetlenül a jogsértő tartalmak mennyiségétől.

A helyzetet két oldalról nézhetjük: egyrészt mondhatjuk, hogy a Google saját oldalát részesíti jogosulatlan előnyben (bár valljuk be, a különböző YouTube letöltő programok és lehetőségek mellett olyan mindegy, hogy a Zippyshare-ről vagy innen tölti le az ember a zenét), vagy bőkezűen jutalmazza az oldalt a Conent ID rendszer zsenialitása miatt. Akár hogyan is, mindenképp vicces a helyzet, hiszen a YouTube Google tulajdon.

Maximum mostantól az emberek még inkább innen fogják letölteni a zenéket, vagy megtanulják ügyesen kulcsszavazni a keresőt.