Google Music - a Te zenéd, bárhol, bármikor

Google Music

Amikor a Google bemutatta a Music-ot nem igazán foglalkoztam vele, mivel a regisztrációhoz amerikai proxy-t kell használni, és nem volt kedvem szórakozni vele. Azonban az egyik kolléga felvilágosított, hogy 20.000 zeneszámot tudok feltölteni, amit később bárhol tudok hallgatni - telefonon akár internet kapcsolat nélkül is. Így már roppant csábítónak hangzott az ajánlat, és rászántam azt a kb. 3 percet a regisztrációra - most pedig akadálytalanul tudom hallgatni munka közben az összes zenémet.

Tisztában vagyok vele, hogy ott a YouTube, az online rádiók, és a hasonló alternatívák. De. A Google Music minőségben mindegyiket felülmúlja - nem is beszélve arról, hogy az szól rajta, amit én akarok hallgatni, nem az, amit épp feltöltöttek, vagy hajlandóak leadni a rádióban. És nincs reklám, bosszankodás a 360p videók nulla hangminősége miatt (kivéve persze ha nekünk sincs meg jobb formában).

Ráadásul, mint már említettem, 20.000 zeneszámot tudunk feltölteni. Mérettől és formátumtól (majdnem) függetlenül. Plusz, amennyiben valamilyen átlátható szisztéma szerint tároljuk a zenét a gépen, a kliens minden új szerzeményt automatikusan feltölt. Azonban a FLAc és egyéb lossless formátumú zenéket 320kbit/s MP3-ba konvertálja a program.

És akkor nézzük, hogyan is lehet egyszerűen, pár perc alatt regisztrálni, illetve használatba venni a Google egyik legzseniálisabb szolgáltatását. A leírás Google Chrome használatával készült.

 1. Nyissuk meg a Beállításokat
 2. Válasszuk ki az A motorháztető alatt menüpontot
 3. A Hálózat résznél kattintsunk a Proxybeállítások módosítása gombra
 4. A felugró ablakban válasszuk a Helyi hálózati beállításokat
 5. A Proxykiszolgálóhoz az alábbi IP címet írjuk be, miután bepipáltuk a használatot: 184.154.55.239 Port: 80
 6. Okézzunk le mindent egészen addig, amíg el nem jutunk a Chrome-ig
 7. Nyissuk meg a http://music.google.com oldalt
 8. Jelentkezzünk be, ha nem léptetne be automatikusan
 9. Fogadjuk el a feltételeket
 10. Töltsük le és telepítsük a klienst
 11. Menjünk vissza a Proxybeállításokhoz, és vegyük ki a pipát a használat elől
 12. Oké gombok a Chrome-ig, majd frissítsük a Google Music oldalt
 13. Voilá!

És most nézzük a klienst.

A kezdeti bejelentkezés és beállítások után megjelenik a fő képernyő, ahol megadhatjuk a zenéinket tartalmazó mappákat. A program gyorsan megszámolja, pontosan hány dal található az adott mappákban, majd ha mindent hozzáadtunk, kattintsunk az Upload gombra. És már csak várni kell.

Közben ellenőrizhetjük a webes felületen, hogy valóban felbukkannak-e a melódiák, sőt, akár elkezdhetjük hallgatni is őket.

Innentől kezdve bármilyen számítógépről be lehet lépni a Music-ba, proxy használata nélkül.

A dalok fölött tartva az egeret a jobb alsó sarokban megjelenik egy nyíl, amivel a különböző lehetőségeket érjük el. Ugyanez vonatkozik az albumokra is.

A jobb felső sarok felé láthatjuk az aktuálisan kiválasztott albumban található dalok számát, a lista hosszát, valamint a folyamatban lévő feltöltések állapotát.

Az oldal alján található egyszerű vezérlősáv az alapvető funkciókat biztosítja.

Bár én alapvetően nem vagyok híve a streamelésnek, de a Google Music-ot a jelenlegi formájában kifejezetten hasznosnak és praktikusnak találom. A minőséggel nincs gond, a lejátszó egyáltalán nem terheli a gépet, bár a kliens valamiért néha tisztességesen megpörgeti a CPU-t feltöltés közben. Ennek ellenére mindenkinek csak javasolni tudom a használatát.

Sajnos vásárolni még nem lehet Magyarországról, semmilyen trükkel.

Amit hiányolok, az az Album Art-ok online keresésének és automatikus letöltésének lehetősége, illetve az oszlopok átrendezhetősége. A kereső remekül működik, a navigáció az Artists, Albums és Genres segítségével roppant egyszerű. Készíthetünk saját lejátszási listákat is.