Hamis YouTube értesítéssel csalnak lépre gyógyszerkereskedők

YouTube felhasználókat céloz a legújabb ál üzenet, mely elsőre úgy tűnhet, hogy az oldal adminisztrátoraitól származik, és egy általunk feltöltött illegális videóról figyelmeztet minket. A linkre kattintva azonban nem a videómegosztóra, hanem kanadai gyógyszergyártók honlapjára jut az ember.

A "YouTube Administration sent you a message: Illegal video warning" tárggyal a gyógyszeres házallók az emebri figyelmetlenséget, valamint a minél gyorsabb reagálást igyekeznek kihasználni, hiszen ha valaki ilyen üzenetet kap, első dolga, hogy utánanéz, miről is van szó pontosan. Sokan sajnos ezt nem az oldalon keresztül teszik, hanem a levélben található linkekre kattintanak.

Azonban ha valaki csak a link fölé viszi az egeret, azon nyomban láthatja, hogy nem egy YouTube videó esetén várható URL-re mutat, hanem egy spanyol oldalra.

A biztonság kedvéért a biztonsági szakember bejelentkezett a YouTube-on, ahol nyoma sem volt az említett üzenetnek, illetve figyelmeztetésnek.

Ugyan a levélben található link maximum fejfájást okoz a felhasználónak, fontos kiemelni, hogy akár sokkal rosszabul is járhatnak azok, akik vakon rákattintanak minden linkre, ellenőrzés nélkül: lehetett volna valamilyen trójai, illetve malware is az említett oldalon.