Ideje edzeni a tudatalattinkat: az incepció valósággá vált

Inception

A Usenix Security konferencián néhány kutató bemutatott egy szerkezetet, amely használatával lehetséges az emberi agyba betörni. Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni a dolog működését, legalábbis aki látta Christopher Nolan Inception című filmjét, ahol a kiszemelt célpont álmain keresztül loptak el olyan titkokat, amelyek a tulajdonos gondosan elrejtett az elméjében, egy széfbe zárva.

A való életben azonban kicsit másképp működik a dolog, mint a filmben. Először az agyat feltérképezik szenzorokkal, majd a műszerek bizonyos agyhullámokat regisztrálnak. Ezeket egy szoftver segítségével értelmezik, amelyet követően meg lehet állapítani, hogy mit próbál az agy tenni.

Most, hogy bejutottunk az agyba, ideje elindulni az információ után. Amint közeledünk a keresett adat felé, úgynevezett P300 agyi aktivitás jelentkezik, amelyet a szoftver regisztrál, majd az elemzést követően 10-40%-os hatékonysággal megkapjuk a keresett dolgot. Ez lehet cím, bankkártya adatok, PIN kód - gyakorlatilag bármi, amit normáls esetben nem árulnánk el.

Azonban a fő kérdés még mindig az, hogy vajon az incepció lehetséges-e?