Így jut el az internet az otthonodba

Internet

Ma már szinte elképzelhetetlennek tartjuk, hogy egy lakásba, házba vagy kávézóba belépve ne villanjon fel a kis WiFi ikon a telefonunkon, tabletünkön, jelezve, hogy jó eséllyel potyázhatunk egy kis internetet az adott helyen. Sőt, sokan valószínűleg azon lepődnek meg, ha ennek az ellenkezője történik meg és nem tudnak azonnal becsekkelni és lájkolni a helyet, hiszen a kanapé vagy a bárban található székek is csak ezután váltanak kényelmes üzemmódba... De vajon hogyan néz ki az a roppant kábeldzsungel, ami lehetővé teszi mindezt?

Leszámítva a Google "internet-lufijait", az irdatlan mennyiségű 0 és 1 több ezer kilométernyi utat tesz meg az óceánok fenekén, mielőtt Facebookká konvertálódik a szemünk előtt, gyakorlatilag a másodperc tört része alatt.

A tavalyi évben ezt összesen 244 masszív kábel garantálta, míg idén már 263-ra nőtt az információs szupersztráda főútjainak száma, ami, ha minden jól megy, akkor jövőre 285-re hízik majd. Két évvel ezelőtt ugyanezt a feladatot mindössze 150 vonal látta el. És ezek csak az óceánokat átszelő drótok, amelyek EurópátFranciaország és a Benelux államok, valamint Németország partjainál érik el - illetve értelemszerűen rengeteg kábel végződik a briteknél is.

Természetesen az egészről térkép is készült, így mindenki megnézheti, hogy pontosan hogyan is néz ki az internet "gerince".