Így lesz biztonságosabb az internet

A világon már minden harmadik ember internethasználó, sokan közülük azonban nincsenek tisztában a világháló rejtette veszélyekkel. A Biztonságosabb Internet Napjának célja, hogy felhívja a figyelmet az internetezéshez kapcsolódó kockázatokra, és segítséget nyújtson ezek elkerülésében.

Évek óta tartó tendencia a rosszindulatú szoftverek és internetes átverések számának folyamatos emelkedése. Ennek ellenére ki lehet jelenteni, hogy az internetezők többsége a mai napig nincs tisztában azzal, hogy milyen veszélyekkel találkozhat a világhálón. A bűnözők célja ma már nem az, hogy működésképtelenné tegyék a számítógépeket. Ehelyett olyan információkat igyekeznek megszerezni, melyeket az alvilágban jó pénzért tovább tudnak értékesíteni – mondja Eddy Willems, a Biztonságosabb Internet Napját támogató G Data vírusirtócég biztonsági szakértője.

Az elkövetők elsődleges célpontjai a gondatlan és felkészületlen felhasználók, akiktől személyes adatokat, például webshop és e-mail jelszavakat, vagy banki adatokat lophatnak. Régóta ismételt jó tanács, hogy a számítógépre telepítsünk jogtiszta vírusirtó szoftvert – a gép védelmét nem tanácsos olyan programra bízni, amit valaki már feltört.

Újdonság azonban, hogy az androidos okostelefonokra és tabletekre is védelmet kell telepítenünk, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az új operációs rendszer nem csupán a használói, hanem a bűnözők körében is rendkívül népszerű. Emellett a mobileszközök GPS, Bluetooth és WiFi antennáit érdemes kikapcsolni, amikor nem használjuk ezeket – a nyitott hálózatokhoz való csatlakozás ugyanis biztonsági kockázatokat rejt.

Ügyeljünk adatainkra a közösségi oldalakon, és csak olyan fotót, dokumentumot töltsünk fel, melyek nem jelentenek kockázatot ránk nézve. Ebben az esetben nem csupán a kártevőket terjesztő bűnözők ellen kell védekeznünk, hanem a rosszindulatú trollok ellen is. A közösségi zaklatás elsősorban a tinédzsereket és a kisgyermekeket érinti, akiket elsősorban szülői odafigyeléssel lehet megvédeni a világhálón.

Végül a G Data szakértője a fájlokat kéretlenül titkosító, majd a számítógép tulajdonosát megzsaroló Cryptolocker vírus kapcsán arra figyelmeztet, hogy 2014 legyen az ütemezett adatmentés éve. Fontos, hogy számítógépünk tartalmát rendszeresen kimentsük egy külső meghajtóra, melyet nem a géppel együtt tárolunk.