Immár a Bank of America sem fizet a Wikileaks-nek

WikiLeaks

Miután a MasterCard, Visa Europe és a PayPal is kitagadta a közszájon mostanában oly’ sokat forgó Wikileaks-et, a Bank of America is csatlakozott a bojkotthoz. Így egy újabb név került fel azon pénzintézetek listájára, akik nem hajlandó semmilyen anyagi támogatást eljuttatni a Wikileaks-hez.

A bank azonban mindenképpen érdekes módon jelentette be a kiátkozást a The Kansas City Star oldalain, egész pontosan úgy fogalmazva, hogy minden pénzmozgást zárolnak, amely esetében alapos gyanújuk lehet, hogy az a Wikileaks támogatására irányul.

Ez persze helyből szükségessé teszi azt, hogy elgondolkodjunk mennyire lesz mégis kiszélesítve az alapos gyanú fogalma. Mi lesz az olyan szolgáltatásokkal, mint a Flatter, mely továbbra is támogatja a Wikileakset? A BofA a Flatter teljes pénzforgalmát szándékozik felszámolni vagy kivizsgálják innentől, hogy ki kapja valójában a felőlük érkező forrásokat?

A bank teljes közleménye a következő:

“A Bank of America is csatlakozik a MasterCard, PayPal és Visa Europe által meghirdetett akcióhoz, így innentől fogva nem adunk lehetőséget olyan tranzakciók végrehajtására, melyek esetében okkal feltételezhetjük, hogy azok a Wikileaks támogatására irányulnak. Döntésünk alapja, hogy szerintünk a Wikileaks tevékenysége több ponton is összeférhetetlen bankunk belső szabályaival, így a későbbiekben nem továbbítjuk a Wikileaks kifizetéseit.”

Egy azonban bizonyos: ezzel a lépéssel a BofA azon támadók célkeresztjébe állította magát, akik korábban több pénzintézet- és banktársaság weblapjait és e-bankolását tették lehetetlenné. Noha a bank megtagadta a választ, mégis nagyon valószínű, hogy hamarosan majd valamivel többet hallunk a BofA ügyeit illetően.

Ahogy azt a Star újságírója is megjegyezte ez is csak megerősíteni látszik azokat a pletykákat miszerint a BofA lenne a Wikileaks következő publikációjának célpontja. Annyi bizonyos, hogy Assange elmondása szerint egy központi szerepet betöltő bankról látnak hamarosan kínos információk napvilágot. Nevek azonban nem hangzottak el. Noha egyesek valószínűnek tartják, hogy inkább olyan bank áll majd a hírek középpontjában, aki szervesebb része az Egyesült Államokban beállt kormányzási válságnak, mégis egyelőre túl sok a spekuláció ahhoz, hogy bármi biztosat kijelentsünk.