Infokommunikáció szakmapolitikai szemmel

Tizenkilencedjére gyűlt össze az infokommunikációs szakma, hogy a piac helyzetét, aktuális kérdéseit és jövőképét megvitassa. Az eseményt a szervező HTE elnöke, Dr. Magyar Gábor, valamint az NMHH elnöke, dr. Karas Monika nyitotta meg. Az előadássorozatot Bódi Gábor helyettes államtitkár indította, aki a kormányzat infokommunikációs stratégiai céljairól tartott beszámolót.

A HTE Infokom 2014 konferencián az állami szektor infokommunikációban érdekelt szakemberei ugyanúgy képviselik magukat október 8-10. között Kecskeméten, mint a legnagyobb szolgáltatók, eszköz- és megoldásszállítók, az élen járó innovációs és médiatechnológiai cégek, vagy éppen az egészségügyi fejlesztésekben érdekelt vállalatok.

Az infokommunikáció szakmapolitikai aktualitásait a nyitó napon Bódi Gábor, a Miniszterelnökség infokommunikáció összehangolásáért felelős helyettes államtitkára elemezte. Előadásában elmondta, az Európai Unió infokommunikációs területre vonatkozó stratégiai céljaival összhangban az elmúlt időszakban hazánk is jelentős lépéseket tett a digitális nemzet megteremtésére. A kormány év elején elfogadta a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiát, amely négy pillér mentén – digitális infrastruktúra, digitális állam, digitális kompetenciák, digitális gazdaság – a digitális ökoszisztéma egyes elemeinek összehangolt fejlesztését tűzte ki célul. A stratégiához kapcsolódva jelenleg kidolgozás alatt áll a Digitális Nemzet Fejlesztési Program, amely a tervek szerint újfajta, integrált megközelítést alkalmazva képes lesz a helyi közösségek egyéni igényeinek kiszolgálására is, amivel összhangban fejlődik az állampolgárok életminősége, egyéni versenyképessége.

A szakmai találkozó párhuzamos szekciókban folytatódik, ahol a hazai nagy infokommunikációs projektek, valamint az új generációs technológiákban rejlő lehetőségek kerülnek terítékre, de szó lesz a digitális televíziózás jövőképéről, és betekintés nyerhető olyan témakörökbe is, mint a GSM-R, a Big Data, a Future Internet, az E-Health és az elmaradhatatlan „smartság”.