iOS 6: az újdonságok listája, a teljesség igénye nélkül

iOS 6

Múlt héten mutatta be az Apple mobil operációs rendszerének, az iOS-nek a következő, immár 6-os névre keresztelt változatát. Elnézve az újdonságokat, volt egy-kettő, amin ledöbbentem, hogy csak most lett elérhető, vagy épp eddig nem volt benne, de őszintén szólva belefáradtam a folyamatos összehasonlítgatásokba, na meg leginkább a ki-kitől-mit lopott kezdetű beszélgetésekbe. Így következzenenek az újdonságok, a teljesség igénye nélkül.

Maps

Turn-by-turn navigáció, a navigátor szerepében Siri, a technikai csapatot a Tom Tom adta. A hang alapú navigáció csak iPhone 4S-re, valamint az új iPad-re érhető el, minden további funkció az iPad 2-től is működni fog. Ezzel egyidőben a Google Maps helyett immár az Apple saját szoftvere kapott helyet az OS-ben. Az iPhone 4S és iPad 2, valamint későbbi eszközök esetén madártávlatból, 3D-ben is élvezhetjük a tájat - minden más esetben a sima, 2D-s módszer működik. A hang alapú navigáció lezárt állapotban is működik.

A Yelp! integráció segítségével a közeli üzletekről olvashatunk véleményeket, valamint közvetlenül indítható a Maps-ből. Az üzletekhez tartozó "információs kártyák" is elérhetőek, a felhasználók visszajelzései és információi alapján valós idejű dugó-figyelés, valamint új ikon.

Siri

Az új iPad is-re is elérhető lesz Siri, aki mostantól számos sportban is jártas (komolyan, ha hideg sört is tudna hozni, ideális feleség lehetne :)). A Rotten Tomatoes segítségével képes megjeleníteni a filmekhez tartozó információkat, kritikákat, de aktuális tartózkodási helyünk függvényében képes moziműsorokat is lekérni. Emellett az előzeteseket is lejátsza, valamint a "ki rendezte", "Scarlett Johanson filmjei" szintű kérdéseket is megérti.

Az Open Table integrációnak köszönhetően a közelben lévő éttermekről is lehet véleményeket, kritikákat olvasni, valamint árak, kiszolgálás, és egyéb feltételek alapján kereshetünk is köztük.

Mostantól programokat is el tud indítani Siri, képes Facebook és Twitter postokat küldeni, valamint felolvasni az értesítéseket. A számos új nyelv mellett a helyi keresés is elérhető lesz minden országban.

Facebook

Az iOS 5-ben bemutatott Twitter integrációhoz hasonlóan mostantól az OS magjában beégetve foglal helyet a Facebook is, ezzel együtt a különböző FB értesítések is a rendszer részét képezik majd. A külső fejlesztők számára API-k segítségével lesz elérhető az új funkció megfelelő szolgáltatása.

A Facebook-on található információk alapján szinkronizálható az Address Book, valamint a Calendar képes lesz automatikusan beírni a különböző eseményeket, születésnapokat. Az App Store-ban és iTunes-on megjelent a Like gomb.

Passbook

Ez egy olyan alkalmazás, ami különböző beszállókártyákat, mozi jegyeket, kuponokat, és egyéb hasonló dolgokat kezel egy helyen. A különböző ajándékkártyákat egy tárca-szerű dologban tárolja, valamint a kiválasztott repülő úttal kapcsolatos információkat valós időben frissíti, ha változások történtek. Mivel a program képes érzékelni a helyzetünket, az adott helyekre megérkezve a zárolt képernyőn felbukkannak a megfelelő jegyek.

Notification System

Az iOS eszközök között szinkronizálódnak a status update-ek. A widgetek között megjelent a Tap to Tweet és a Tap to Post, az éretsítésekhez tartozó szövegek előnézete kikapcsolható. Minden e-mail fiókhoz testreszabhatóak az éretesítések.

A Don Not Disturb kapcsoló minden hívást hangpostára irányít, valamint az értesítéseket is kilövi az adott időre.

Photos

Shared Photo Streams: fényképek megosztása más felhasználókkal. Lehet kommentelni és lájkolni, azonban ha az illető nem rendelkezik Apple eszközzel, csak a neten tudja megnézni a képet. Ha a család valamely tagja, vagy épp egy barátunk oszt meg képet, értesítést kérhetünk. A funkció használata nem számít bele az iCloud használatba.

Phone

Hívás esetén lehetőség van egyetlen mozdulattal SMS-t küldeni, illetve későbbi emlékeztetőt beállítani a hívásról. A Do Not Disturb különböző időszakokra is beállítható, amikor automatikusan bekapcsol. A tárcsázó kapott egy fehér felületet.

Mail

VIP lista segítségével beállíthatjuk a fontos embereket, akiknek a levelei azonnal csillagot kapnak. Ez a lista egyedi értesítési beállításokat is kaphat. A valamilyen flaggel ellátott levelek új mappába kerülnek, a Mail appon belül lehet képeket és videókat csatolni. Pull-to-refresh segítségével frissíthetjük az adott e-mail fiókot. Lehetőségünk van jelszóvédett Microsoft Office dokumentumok megnyitására, e-mail fiókonkénti aláírások beállítására, valamint minden fiókhoz testreszabhatjuk az értesítéseket.

Safari

iCloud Tabs: megnyitott fülek szinkronizálása iEszközök között. A böngésző képes lementeni egy weblap teljes tartalmát, offline olvasáshoz. Fektetett módban teljes képernyős mód. Gyorsult a JS engine. A találatok között appok is megjelennek, valamint az alkalmazások bannereire kattintva az App Store nyílik meg. A Camera Roll segítségével lehet képeket feltölteni, az iPad-en egyszerre 24 lapfül lehet nyitva.

A megosztás menü 3 új funkcióval bővült: Facebook-megosztás, URL másolása, és megosztás a Message alkalmazással. Az overscroll háttér megegyezik a notification center hátterével.

FaceTime

Az iPhone 4S és az új iPad képes mobilhálózatokon is hívásokat indítani.

Music

Az iPhone-ra és az iPod-ra új, fekete és fehér színekkel ellátott felületek. A telefon döntésével együtt megváltozik a potmétereken a fényvisszaverődés. Late Night Mode equalizer. 

Contacts

Minden mezőre lehet keresni, valamint minden contact szöveges üzenetei esetén egyedi vibrálás álíltható be.

Reminders

Manuálisan lehet újabb emlékeztetőt kérni, lokalizáció alapján is. A kiemelt taskokhoz különféle jelvényeket jelenít meg, az iPad képes hely alapján is emlékeztetőket beállítani.

App Store

Ránfelvarrt felület, alkalmazásokon belüli alkalmazások vásárlásának lehetősége. A telepítés során nem kell visszamenni a Homescreenre, az egész a háttérben zajlik majd. A korábban megvásárolt alkalmazás telepítéséhez, frissítéséhez nem kell az iTunes jelszót megadni. A Top 25 fül Top Charts néven jelenik meg ezentúl.

iTunes

Ráncfelvarrt felület, alkalmazásokon belüli tartalmak vásárlásának lehetősége.

Settings

A Bluetooth a lista tetejére került. A fényerő, valamint a háttérkép beállításai egy helyre kerültek, a Store beállításai az iTunes és App Store fül alatt találhatóak. A Reminders is saját menüpontot kapott, valamint az ikon egy kicsit megváltozott. Kormányzati és AMBER figyelmeztetésekhez kapcsolók.

Accessibility

Single App módban a programból való kilépés zárolása, valamint bizonyos funkciók letiltásának lehetősége.

iCloud

Saját szótár, megnyitott lapfülek, értesítések szinkronizálása (lásd fent).

Clock

A Music appban található bármelyik dal beállítható ébresztőnek, az alkalmazás elérhető iPad-en, az ikon kicsit megváltozott.

Weather

Tisztább felhasználói felület.

Game Center

Facebook barátok integrációja, challengek.

Camera

HDR fejlesztések, sötétebb téma.

Find My iPhone

Amennyiben elvesztettük a telefont, az egy értesítést küld a megtalálónak, hogy a távolról megadott számot hívja fel.

Find My Friends

A beállított barátok helyszínre érkezésekor, távozásakor kérhetünk értesítést.

Security

Kernel ASLR engedélyezve.

Usage

Az iPod és iPad esetén lekérhetjük, hogy mennyit ahsználtuk az utolsó teljes töltés óta.

Egyéb

További lehetőségek kínai felhasználók számára, VoIP fejlesztések, HTTP esetén Global Network proxy, WiFI és LTE esetén IPv6 támogatás, minden billentyűzettel működik az Auto Correct. Új billentyűzet kiosztások, Thai billentyűzet. A frissen telepített alkalmazások "New" címkét kapnak. A Status Bar színe a legfelső alkalmazás bannerének színeit tükrözi. Az Apple által készített alkalmazások neve mögött egy fekete ikon jelenik meg. 

Az iOS 6 az iPhone 3GS-re, negyedik generációs iPod Touch-ra, valamint iPad 2-re már elérhető lesz, természetesen minél régebbi az eszköz, annál kevesebb funkcióval. Az új OS várhatóan ősszel jelenik meg.