Ismét pert nyert a RapidShare

RapidshareIsmét győzelmet aratott a RapidShare egy filmstúdióval szemben. Ezúttal a Düsseldorfi Legfelső Bíróság mentette fel az oldal üzemeltetőit a vádpontok alól. A világ egyik legnagyobb fájl-megosztó szolgáltatását nyújtó RapidShare szerverein rengeteg olyan multimédiás anyag található, melynek online terjesztéséhez a jogtulajdonosok nem adták beleegyezésüket, és emiatt gyakoriak a bírósági ügyek.

Idén májusban a Kaliforniai Állami Bíróság szintént felmentette az üzemeltetőket a szerzői jogdíjak megsértése miatt felhozott vádpontok alól. A svéd cég hazájához közeli Németországban a bíróság egyértelműen kijelentette, hogy az oldal, valamint annak üzemeltetői nem vonhatóak felelősségre a felhasználók által feltöltött tartalom miatt.

Tavaly, szintén Németországban, a RapidShare már nyert pert a Capelight Pictures ellen, a mostanival megegyező esetben. A stúdió szerint az üzemeltetők nem tettek meg mindent, hogy elkerüljék a tulajdonukban lévő film terjesztését. A Düsseldorfi Megyei Bíróság bűnösnek ítélte az adminisztrátorokat, de a Legfelsőbb Bíróság másként látta a helyzetet.

A számukra pozitívan végződött ügyeknek köszönhetően a RapidShare üzemeltetőinek nem kell aggódniuk az oldal jövőjét illetően. Daniel Raimer, a cég ügyvédje szerint az ilyen, és ezekhez hasonló perek előtt végig kéne gondolniuk a stúdióknak, hogy nem húzhatnak hasznot semmilyen formában a cégből, hiszen mind a német, mind az amerikai törvények szerint nem vonhatóak felelősségre a felhasználók által feltöltött tartalmak miatt.