Ismét rájár a rúd az amerikai fájlcserélőkre

JogdíjAz amerikai filecserélők gondjai közel sem értek véget. A United States Copyright Group (USCG) tizenöt ügyvédi irodával karöltve több tízezer bittorrent felhasználót perelt be. A "fizess, külöben..." politikájukat először független filmek illegális megosztóira terjesztették ki, ám az ügy sokkal nagyobb port kavart, amikor az Oscar-díj nyertes The Hurt Locker (Bombák földjén) is felkerült a "védenceik" közé. Az USCG létrehozott egy weboldalt, ahol a bűnösök online róhatják le kegyeletüket a jogdíj tulajdonosok felé.

Az így befolyt pénzből az azt behajtó ügyvédek nem kevesebb, mint 70%-ot tehetnek zsebre. A jogdíjak tulajdonosai még így is örülnek, hiszen egyfajta módon sikerül elégtételt venniük a megosztókon.

Az USCG természetesen arra az esetre is felkészült, ha valaki nem szeretné befizetni a büntetését valamilyen okból. A klasszikusnak mondható módszert, mely a feljelentés előtt előre meghatározott időpontokban növeli a büntetés mértékét, már alkalmazták a Far Cry esetében.

Jelenleg 15.000 felhasználó ellen indítottak eljárást, akik közül sokan már be is fizették a büntetésüket, miután a bíróság utasította z internet-szolgáltatójukat személyes adataik kiadására.