Itt az új Youtube, pánikra semmi ok (tutorial)

Youtube

A Google+ mellett a Youtube is átesett egy nagyobb frissítésen az elmúlt napokban, amit sokan már hónapok óta tesztelhettek. Elsőre ugyan kicsit furcsának tűnhet az új felület, de aggodalomra semmi ok, részletesen bemutatjuk hogyan és miként működik. Nekem személy szerint a réginél jobban tetszik, plusz számos kényelmi funkcióval lett megspékelve, még ha ez elsőre nem is látszik.

Maga a felület követi a Google újabban használt, letisztult, egyszerű nyomvonalát és mindent megtalálhatunk könnyedén, amit eddig is.

A kereső felköltözött a felső sávba, mellette pedig a saját csatornánkra vonatkozó funkciókat érhetünk el. A feltöltés melletti nyílra kattintva a Video Manager és az Analytics érhető el. Itt minden pontosan ugyanúgy működik mint az új külső előtt, csupán a kinézett változott. 

A főoldalon már kicsit több a változás, de itt is inkább csak a dizájnt érintette a dolog. Ha a nevünkre kattintunk akkor a saját tevékenységek hírfolyama jelenik meg, mint például a különböző csatorna feliratkozások, illetve a videók likeolása. A második fülön csak a magunk által feltöltött videókat tekinthetjük meg.

A Watch Later és a Watch History a későbbi megtekintésre megjelölt videókat, illetve a már megtekintett videókat mutatja ugyanúgy, mint az előző dizájn esetén. A Playlists is önmagáért beszél, a saját listáinkat láthatjuk miután rákattintottunk.

A What to watch alatt a számunkra esetleg érdekes videókat, illetve a feliratkozott csatornák tevékenységei közül a Youtube által érdekesnek tartott dolgokat láthatjuk. Emlékeim szerint ez volt a régi dizájn alapértelmezett induló képernyője.

A My Subscriptions alatt a feliratkozott csatornák összes tevékenysége megjelenik, beleértve a feltöltéseket, kommenteket, lájkokat és a különböző Playlist tevékenységeket. A Social menüpontban a Google+ imserősök által elkövetett, Youtube videókat érintő dolgokat látjhatjuk.

Az igazi változások a videóknál, illetve a keresőnél történtek. Amint megnyitunk egy videót a bal oldali menü átalakul és gyakorlatilag eltűnik. A három pontra kattintva megjelennek az adott csatorna által feltöltött további videók, illetve keresés esetén a további találatok, ismét a pontokra kattintva pedig elrejthetjük azokat. A valamilyen módon kapcsolódó videók a jobb oldalon találhatóak továbbra is.

A cím a videó alá került, amely után a statisztika, illetve az adott csatorna logója, neve és a feliratkozás gomb kapott helyett. A különböző funkciókat - megosztás, leírás, listához hozzáadás, statisztika illetve like - az előző fejléc alatt találjuk meg, mint a nyilak is mutatják. Ami lényeges különbség az eddigiekhez képest, hogy a keresés után a három pontra kattintva a videó elhagyása nélkül tudunk böngészni a többi találat között amennyiben nem egészen ott lyukadtunk ki, ahol szerettünk volna.

PS: az extra, videó alatt megjelenő bigyók egy kiegészítő miatt vannak ott.