Jövőre egy Chrome lesz Androidon és PC-n

Chrome

A Google Chrome Androidos változatának megjelenése óta számos spekuláció szólt arról, hogy vajon a mobil kliens valaha is utoléri-e az asztali számítógépekre szánt változatát. Ugyan a kettő hasonlóan néz ki és működik, a PC-s változat átesett némi fejlesztésen, melynek köszönhetően nem csak gyorsabb, de kevesebb memóriát is eszik - ezek pedig határozottan olyan dolgok, amiket a telefonon, tableten is szívesen fogadnának a felhasználók.

A tegnapi nap során a Chrome fejlesztő csapata úgy nyilatkozott, hogy még az idei év során lesz egy fejlesztői változat, majd a jövő év elején megkezdődik az Androidos kliens frissítése is a legújabb verziókra és viszonylag hamar utoléri majd a nagy testvért.

Ez a lépés nem csak a felhasznlói élmény szempontjából lényeges, de egy remek stratégiai lépés is a Google részéről: azáltal, hogy minde tableten, mind mobilon és hagyományos PC-n ugyanazt a böngészőt kínálja minden platformon ugyanazt az online élményt tudja majd nyújtani, amellyel jelenleg első lenne a piacon - és nem utolsó sorban komoly marketing fegyvert is készítene magának ezzel.

Mi pedig élvezhetnénk az előnyét annak, hogy a fejlesztés csak egy helyre összpontosul és jóval hatékonyabban halad majd, mint jelenleg - bár azt hiszem panaszra most sem lehet igazán okunk (oké, a Chrome azért tud nagy lábon élni ha memóriakezelésről van szó, nem 2006-ban élünk, hogy 1GB-tal kelljen gazdálkodni).