Kihalt épületekben mutatta be újdonságait a Canon

Egy jó digitális fényképezőgépnek nem csak szikrázó napsütésben, tökéletes fényviszonyok közt kell jól teljesítenie, hanem borús, őszi időben, és beltéren is. Digitális fényképezőgépeinek univerzális használhatóságát bebizonyítandó, a Canon a több mint harminc éve bezárt Óbudai Gázgyár épületei között rendezett fotótúrát.

Az évtizedek óta üresen álló, az idő vasfoga által nem kímélt üzemcsarnokok belsejében többek közt a kompakt méret mellett is prémium képminőséget nyújtó EOS M10, valamint a PowerShot G5X és G9X digitális fényképezőgépeket tesztelhették élesben a meghívott újságírók és bloggerek.

A tesztelőket Csallóközi Zoltán, a Fővárosi Gázművek nyugalmazott vezérigazgatója kalauzolta végig a gázgyár nemrég felújított toronyegyüttesében végződő túrán. Csallóközi Zoltán 1970 és 1984 között dolgozott az Óbudai Gázgyárban, egykori irodája, a Budapest teljes gázellátását szabályozó diszpécserközpont helyén ma már a Graphisoft Park modern épületei találhatók.

Az egykori üzem folyamatos áramellátásáért felelős generátorház, és a kikerülő gáz mennyiségének mérésére szolgáló berendezéseknek helyt adó óraház ma is áll, sőt, a dízelgenerátor napjainkban is működőképes, noha kizárólag 110 voltos egyenáramot képes előállítani.

Az épületek normál esetben nem látogathatók, a Canon fotótúrájának vendégei kívülről és belülről is megörökíthették ezeket: feljuthattak a teljes egészében felújított gázgyári víztorony tizenegy emelet magas legfelső szintjére, és professzionális reflektorokkal bevilágított generátorról is korábban soha nem látott látványvilágú fotókat készíthettek a náluk lévő Canon fényképezőgépekkel. A csúcsminőségű fotók elkészítését több méteres derítőlapokkal segítette a gyártó, amelyeket több ezer wattos reflektorokkal világítottak meg.

Az eseményen a Canon legújabb A2-es méretű, a nagyközönség számára jövő év elejétől elérhető professzionális imagePROGRAF PRO-1000-es fotónyomtatóját is bemutatták. A 12 színes pigmentbázisú tintarendszerrel dolgozó fotónyomtató a képek felhőből, vezeték nélkül való nyomtatására is képes.