Kinyitotta kapuit a Google virtuális könyvtára

Google eBookstoreKét hete megnyitotta kapuit a várva-várt Google eBookstore. A nyitásig csak Google Editions-ként emlegetett projekt a könyvvilág Duke Nukem Forever-jének is tekinthető: a Google könyvtára hét év után nyílt meg a nagyérdemű előtt. Az egész 2004-ben kezdődött, amikor a cég a főbb amerikai könyvtárakban található könyveket bedigitalizálta, majd online elérhetővé tette azokat a Google Book Search keretein belül.

A dolog számos jogi vitát eredményezett, melyek a mai napig nem kerültek lezárásra. A Google Editions keretein belül a cég szerette volna a valaha írt összes könyvet bedigitalizálni, betűnként indexelni, majd ezek segítségével elérhetővé tenni a felhasználóknak, akik könnyedén létrehozhatták volna saját digitális könyvtárukat. A tervek akár bekezdéseket is lehetett volna direkt linkelni. Amikor a kép kezdett tisztulni, mindössze egy Kindle Lite-tal lett gazdagabb az emberiség.

Természetesen lehetőség van könyveket vásárolni a Google-től, melyet azután számos különböző eszközön olvashatunk, valamint az írók maguk is feltölthetik könyveiket. Bár ajándékozni még nem lehet, a Google eBookstore számos hasznos funkcióval büszkélkedhet.

Ezek közül az egyik közvetlenül az íróknak szól: amennyiben nem rendelkeznek digitális formában művükkel, úgy elküldhetik a könyvet fizikai valójában, majd a cég munkatársai bescannelik azt. Egyesek a hibaoldalt is zseniálisnak tartják.

A független könyvesboltoknak lehetősége van saját üzletükben a Google által forgalmazott eBook-okat árulni.