Kőkorszaki szintre süllyedt a T-Online

Még emlékszem azokra az időkre, amikor az internet nem csak drága volt, de a nevetséges (vagy inkább) szánalmas adatforgalmi korlátok miatt gyakorlatilag luxuscikknek számított. Voltak olyan szolgáltatók, akik pár tíz gigabyte után olyan sebességkorlátot dobtak az emberre, hogy gyakorlatilag nem érte meg elindítani a böngészőt - mások nemes egyszerűséggel olyan túlforgalmazási díjakat szabtak meg, hogy attól állt ketté az embernek a füle. Ma ezzel többnyire csak a mobilnetes csomagoknál találkozunk, azonban a német Telekom úgy döntött, hogy ideje leporolni ezt a szánalmas, kőkorszaki megoldást.

Alapvetően Magyarországon az internet drága, a szolgáltatás minősége pedig legalább annyira botrányos. Persze, a reklámokban ott virítanak a 100+ megabites csomagok mindössze havi 5.000 forintért, csupán azt nem verik nagy dobra, hogy a 100 megabitből mondjuk garantálnak 4-et. Mert a hálózat őskori, de fejleszteni minek, ugyebár. Nem baj az, az egységsugarú felhasználónak úgyis betölt a Facebook, nem fogja észrevenni, ha 120 helyett csak 1.2 megabittel.

Vagy ott volt a másik kedvencem, ami épp nem a magentásokhoz tartozik, azonban a történetnek még nagyobb szégyenfoltot ad, hogy csupán pár évet kell visszamennünk az időben. Ekkor jelenik meg a fájber pávör, ami hihetetlen sebességeket kínál hihetetlen árakon - igen ám, csak 100 giga adatforgalom után lekorlátozzák a usert megabitre. Az indok? Túlterheli a hálózatot, jogosulatlanul elveszi a többiek elől az internetet... Blablabla... Nyilván azért vesz valaki 120 megabites internetet, hogy az iwiw meg a fácse ne 1.2 hanem 0.6 másodperc alatt töltődjön be. Ha meg nem bírja a hálózat, akkor fejleszteni kell. Elvégre az ügyfelek komoly pénzeket fizetnek azért, hogy szabadon, a saját igényeiknek megfelelően vegyenek igénybe egy szolgáltatást.

Bár a fairplay jegyében meg szeretném jegyezni, hogy mostanában már nem kezelik annyira vasmarokkal ezt a túlforgalmazást sem, de általában az ÁSZF-ek valamelyik sötét bugyrából mindig előkerül. És amikor az ember naivan azt hinné, hogy végre ténylegesen ki lehet használni az internetet, akkor a német Telekom ismét emlékeztet rá minket, hogy nem egészen úgy megy a dolog, ahogy azt Móricka elképzelte.

Szerencsére egyelőre csak a németországi vállalatnál döntöttek úgy, hogy a különböző internetcsomagok esetén ismét bevezetik az adatforgalmi korlátokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 200 megabites kapcsolattal rendelkező felhasználók - akik nyilván a Facebook és a levelezés miatt fizetnek ilyen sávszélért - 400 gigabájt után búcsút inthetnek az internetnek, ugyanis a szolgáltató nemes egyszerűséggel 384 kilobitre lekorlátozza őket. Amit úgy istenesen 2-3 nap alatt el is lehet érni, ha valaki nagyon belelendül és ekkora internetes hátszele van. És hogy mi a magyarázat?

A régi nóta: ezek a notórius bitvámpírok túlterhelik a hálózatot, elveszik mások elől az internetet, yada-yada-yada... Nevetséges. Most gondoljunk bele, hogy ha már Németországban, ami egy fejlett ország, ilyen nevetséges és drasztikus lépéseket kell bevezetni, mert nincs meg a megfelelő infrastruktúra az igény kiszolgálására, mi lesz itthon?

A probléma nem feltétlenül abból adódik, hogy most a sok kalóz letöltöget és emiatt használhatatlan a hálózat. Ez baromság. Tény, hogy valószínűleg a hazai lakossági adatforgalom igen tetemes része nem fácséból és GMailből adódik, hanem az nCore Online Média és Szoftverkölcsönző Korlátoltan Közhasznú Társaság tagjai generálják, de a YouTube, az online rádiók, tévéadások és minden egyéb streaming szolgáltatás is ugyanúgy adatforgalmat generál - ami persze ebből a pár száz gigából vonódik le. És minden tekintetben legális, nem úgy, mint mondjuk a torrentezés, ami miatt állandóan habzik a jogvédők szája (bár ez megint egy másik ingoványos talaj, amit a magyar jogrendszer miatt nem lehet egyértelműen eldönteni).

Ami pedig még felháborítóbb az egészben, hogy ezek mellett a nevetséges, mondvacsinált adatforgalmi sarcok mellett a csomagok előfizetési díjai persze nem változnak. Vagyis ugyanannyit kell fizetni gyakorlatilag jóval kevesebb lehetőségért, mint korábban. Mindezt azért, mert a szolgáltatók magasról tesznek a hálózat fejlesztésére és inkább ilyen kőkorszaki, szánalmas látszatmegoldásokkal próbálják elhárítani a gondokat.

Szerintem nem a tünetet kellene kezelni, hanem a problémát orvosolni.