Kreatív fényforrás: Canon SPEEDLITE 430EX III-RT

A Canon ma mutatja be az EOS rendszer legújabb tagját, a SPEEDLITE 430EX III-RT vakut. A fotózási lehetőségek további bővítésére szánt új fényforrás a  Speedlite 430EX II-t váltja fel a termékcsaládon belül, és modern funkciók egész sorát kínálja, beleértve az integrált rádiófrekvenciás vezérlést is, amely a kreatív megvilágítás egy teljesen új világát tárja fel.

Magát a fényt tartjuk a kezünkben
Az új SPEEDLITE 430EX III-RT jelenleg a Canon legnagyobb teljesítményű középkategóriás Speedlite vakuja. Az ISO 100 érzékenységnél maximum 43-as kulcsszámú vaku elég nagy teljesítményű ahhoz, hogy változó körülmények között is kellő világítást biztosítson a témához, ráadásul további vakukat is a rendszerbe állíthatunk vele a rádiófrekvenciás vagy optikai távvezérlő rendszer segítségével. A SPEEDLITE 430EX III-RT 24-105 mm-es gyújtótávolságú objektív látószögét fedi le, de beépített adapterrével még a 14 mm-es széles látószöget is be lehet világítani.

A kreatív megvilágítást támogatja, hogy a készülék a rádiófrekvenciás vagy optikai vezeték nélküli Canon vakuvezérlő rendszerrel is használható. Mivel  az újdonság integrált Speedlite jeladóval rendelkező fényképezőgépekkel is kompatibilis – köztük az EOS 760D-vel és az EOS 70D-vel –, ezért olyan, a fényképezőgéptől független vakuként is használható, amelynél a teljesítmény és a fényerő a fényképezőgép menüjéből vezérelhető.

A SPEEDLITE 430EX III-RT része a Canon rendkívül rugalmasan használható rádiófrekvenciás jeladó rendszerének, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy akár öt RT (RT: Radio Transmission) vakucsoportot (max. 15 vakuval) mintegy 30 méteres távolságból is vezérelni tudjanak. A SPEEDLITE 430EX III-RT-t a Canon ST-E3-RT vagy a Speedlite 600EX-RT egységekkel is vezérelhetjük, aminek köszönhetően még tovább bővülnek  a rendelkezésre álló lehetőségek.

Az elődjéhez képest kisebb méretű SPEEDLITE 430EX III-RT tehát másodlagos hordozható fényforrást is kínál a fotósok számára, valamint gyorsabb és csendesebb újratöltést biztosít – ezzel is garantálva a diszkrét megvilágítást, valamint azt, hogy az eszköz mindig készen áll a következő felvételre. Továbbá, a dönthető vakufej lehetővé teszi a finomabb fényszórást, így tökéletesen alkalmazható beltérben is, amikor természetesebb, előnyösebb megvilágításra van szükség.

A narancs színű szűrő lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a vaku fényének színét a környezeti fényforrásokhoz igazítsák, illetve azokkal kontrasztba állítsák. A beépített fényterelő lappal (catch-light panel) biztosítja annak a lehetőségét, hogy élénkebb megvilágítás révén keltsük életre a portrékat. A SPEEDLITE 430EX III-RT-t egy új és modernebb, megvilágított pontmátrix LCD kijelzővel is felszerelték, amellyel valamennyi funkció könnyedén vezérelhető, a többfunkciós tárcsával pedig a fő funkciók állíthathatóak.

A SPEEDLITE 430EX III-RT legfontosabb jellemzői:

  • A fényképezőgéptől függetlenül működtethető vaku Egyszerű vezérlés és könnyen kezelhető felhasználói felület
  • Nagy teljesítményű, ugyanakkor kis méretű, így bárhova magunkkal vihetjük
  • Forgatható, döthető vakufej előnyösebb portrék készíthetők
  • Az EOS termékcsalád tagjaként más Speedlite modellekkel is használható