Leegyszerűsödik és felgyorsul a magyar domainek regisztrációja

Hungarian flag

Júniustól jelentősen megváltozik a .hu domain regisztrációs folyamata - az eddigi 14 nap helyett immár a regisztrációs kérelem benyújtásának időpontjától használatba vehető a kért cím, valamint kifogással is csak 8 napon belül lehet élni. Amennyiben a bejegyzéstől számított nem értesítik a regisztrátort, úgy a bejegyzés megakadályozására nem lesz lehetősége. Az írásbeli panasz benyújtására továbbra is 14 nap áll majd rendelkezésre.

Ezzel egyidőben megszűnik a prioritásos regisztrálás is, mindenkinek egyformán nyolc napot vesz majd igénybe a folyamat.

Megmarad azonban a régi gyakorlat, így továbbra is csak írásos szerződés ellenében, illetve digitális aláírással ellátott űrlappal lehet .hu domaint igényelni.

Több oldalon hibásan megjelent információkkal ellentétben a kérelem benyújtásakor a domain ugyan műszakilag használatba vehetővé válik, tehát hozzárendelhető honlapokhoz, de státusza továbbra sem lesz bejegyzett, illetve jogilag az igénylő tulajdonává sem válik a nyolc napos időszak leteltéig.

A változással nem csak jelentősen lerövidül a regisztrálási folyamat, de az igénylőnek nem kell két hétig várni, amíg a bejegyzésre kerül. Ennek ellenére a külföldi gyakorlathoz képest a hazai folyamat még mindig több időt vesz igénybe.