Lehetetlen lenne kettérobbantani egy Föld felé tartó aszteroidát

Asteroid

Hogy ezeknek az angol tudósoknak mennyi szabadideje van... És hogy mire használják azt, na az még egy szép történet. Ezúttal elszórakoztak a gondolattal, hogy mi lenne, ha valóban egy Texas-méretű kődarab száguldana a Föld felé, és az ütközés ténye elkerülhetetlen lenne. Emlékszünk még az Armageddon-ra? Nos, Bruce Willis hősies önfeláldozása a szerelemért és pár milliárd emberszabásúért elég hiábavaló lett volna.

Szóval ezek a drága britek nekiálltak és kiszámolták, hogy mégis mekkora energiára lenne szükség, hogy egy azonos méretű és formájú aszterodiát kettészakítsanak, majd a darabok azért biztos távolságban kerüljék ki bolygónkat. Ehhez mindenféle faktorokat figyelembe vettek, mint például a szikla sűrűségét, sebességét, méretét, valamint a Földtől mért távolságát is - plusz egy adag fizikus wibbily-wobbily dolgot, mint helyzeti energia és mozgási energia.

Az asztrofizika szakkör végén nem kevesebb, mint 800 trillió terajoul energiájú robbanás jött ki - mennyi?! Összehasonlításképp, a Földön valaha felrobbantott legnagyobb bomba - az orosz Big Ivan - 418.000 terajoul energiát adott ki magából. A szükséges mennyiség milliárdod részét "mindössze".

Természetesen nem olyan rossz a helyzet, mint elsőnek tűnik. Amennyiben kicsit hamarabb sikerül kiszúrni az aszteroidát arányosan csökken a szükséges bomba mérete is. Teszem azt, ha már a Plútónál elkezdünk fúrni, lehet, hogy Ivánka is megteszi majd. Na persze ahhoz még valahogy időben oda is kellene érni...

De kérem szépen, ne felejtsük el, hogy még mindig brit földön vagyunk: ideje hívni a Doctort!