Magyarország első munkaerő-jutalmazó és motivációs szoftvere

Az 1993-ban alapult magyar tulajdonú E-Group bemutatta – a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Európai Unió támogatásával létrejött – első hazai HCRMS (Human Capital Reward Management System), azaz munkaerő-jutalmazó és motivációs szoftvert. A nemzetközi nagyvállalatoknál is bevezethető szoftver lehetővé teszi az egyéni teljesítménymérést és az ezen alapuló, lojalitást és motivációt növelő ösztönzési rendszer kialakítását és menedzselését.

Általánosan elterjedt rossz gyakorlat a vállalatoknál, hogy a munkatársak értékelésénél a munkában töltött időt, és nem az elvégzett munka mennyiségét és minőségét veszik figyelembe. Ennek egyenes következménye, hogy az alkalmazottak nem „ledolgozzák”, hanem „leülik” a munkaidőt. Ugyanakkor a piac pont ellenkezőleg működik: nem a bent töltött munkaidőt, hanem az eredményt díjazza. Ezért meg kell teremteni és folyamatosan biztosítani kell a kollégák motivációját és érdekeltségét. Ennek alapja a teljesítményen alapuló értékelés, amihez elengedhetetlen a szorosabb és pontosabb visszacsatolás, a motivációs, javadalmazási, képzési rendszerek integrálása a mindennapi munkafolyamatokba. Ebben segíthet a hatékony munkaügyi motivációs rendszer által biztosított lojalitásnövelés és ösztönzés.

A most bemutatott HCRMS szoftver a világ egyik legnagyobb kávézólánca által használt – az E-Group és amerikai partnere által közösen kifejlesztett – rendszer továbbgondolt és újabb funkciókkal ellátott verziója. 

„Az üzleti életben alaptézis, hogy egy új ügyfelet sokkal nehezebb megszerezni, mint megtartani. Az emberi erőforrások tekintetében hasonló eredményre juthatunk: egy átlagos munkáltató toborzására fordítandó energia sokkal nagyobb, mint a munkavállalók folyamatos képzésére, megtartására fordított összeg és erőfeszítés – mondta Dr. Tihanyi Péter az 

E-Group HCRMS projektvezetője. – Számítunk arra, hogy a HCRMS, az új motivációs technikákon alapuló vállalati humánerőforrás-menedzsment modellje sikeres termék és szolgáltatás lesz hazánkban és a nemzetközi piacokon. Várakozásaink nem alaptalanok, hiszen az elképzelés már sikeresen bizonyított egy közel 170 ezer munkavállalót foglalkoztató amerikai cégnél” – tette hozzá a projektvezető. 

A HCRMS rendszer közvetlen, de automatizált ösztönzési struktúrát kínál. Egyik legfontosabb eleme a vásárlásra, illetve jutalmazásra felhasználható pontok, amelyek rugalmasan beválthatók, például extra szabadnapokra, nyaralásra vagy különböző utalványokra. A rendszer lehetőséget ad a legkülönbözőbb típusú munkahelyi ösztönzésekre is, mint például a pontrendszerű díjazás, a cafeteria juttatások kezelése, elégedettségmérés, értékelések, jövőképtervezés vagy a tudásmátrixon alapuló karriertervezés.

A program segítségével a távmunkások is jobban integrálhatók a vállalat életébe, hiszen a szoftver biztonságos távkapcsolati modulja lehetővé teszi, hogy a távmunkában dolgozó kollégák akár androidos mobil eszközökről is videó- és hangkapcsolatba léphessenek kollégáikkal, valamint adatokat hívhassanak le munkájuk eredményességéről, jutalmazásukról. A rendszer egyben a vállalat vezetősége számára a távmunkások hatékonyabb ellenőrzésére és motiválására is megoldást nyújt.