Megjelent a Firefox 16 béta

Firefox

A Mozilla kedden mutatta be a Firefox 15 végső változatát, de a csapat nem volt rest, és máris elérhetővé tette a következő verzió béta kiadását. A Firefox 16 elsősorban a webfejlesztőknek imponál majd a 15-ös verzióban megtalálható JavaScript debuggerrel, valamint a teljesen új fejlesztői eszköztárral. Ezt a Shift+F2 billentyűkombináció lenyomásával, illetve a Web Developer menüre kattintva lehet előcsalogatni.

A legjelentősebb új feature a parancssoros interface (Command Line Interface, CLI), mely a cég reményei szerint jelentősen felgyorsítja majd a fejlesztők munkáját. A konzol hozzáférést biztosít a Web Console-hoz, ahol a fejlesztő láthatja a weboldal összes log üzenetét. Emellett leehtőség van a debugger vezérlésére, a CSS szerkesztésére a Style Editorban, az oldal elemeinek vizsgálatára a Page Inspectorban, a weboldal mobil változatának megtekintésére a Responsive Design View segítségével.

Emellett a CLI-ben lehetőség van megtekinteni és szerkeszteni a sütiket is, vagy épp screenshotot készíteni az oldal bizonyos részeiről vagy egészéről. Ugyanitt egy egyszerű "resize x × y" parancs begépelése után a böngésző automatikusan átméretezi az oldal megjelenítését a megadott mérethez igazodva.

A pagemod parancs segítségével lehetőség van könnyen és gyorsan eltüntetni bizonyos dolgokat a honlapról. Például, ha az iframe-ektől szeretnénk megszabadulni mindössze az alábbi parancsra van szükségünk: pagemod remove element iframe.

Az asztali változat mellett az Androidos Firefox 16 béta is elérhető a Google Play Store-on keresztül, néhány újdonsággal megspékelve.

A Reader mód segítségével javíthatjuk az adott oldalon megjelenő tartalom olvashatóságát: a böngésző kiszűr minden felesleges elemet, átformázza a képeket, valamint növeli a betűméretet is, amennyiben szükséges. Ennek bekapcsolásához az Awesome Bar-ban megjelent Reader ikonra kell kattintani.

Emellett megjelent egy Share gomb is, amely segítségével megoszthatjuk meg az adott oldalt, amit épp nézegetünk. Jelenleg Bluetooth-on, SMS-en és e-mailen keresztüli megosztást támogat.