Megvonnák a filecserélők hozzáférését az internethez

AntipiracyAz Új-Zéland-i parlamentben érdekese javaslatot hoztak fel a minap: a Copyright Amendment Bill, melynek értelmében komoly bírsággal, valamint fél éves internetmegvonással büntethető az, aki "visszaeső filecserélő", már nem elég az ottani jogvédőknek. Az új javaslat értelmében örökre eltilthatnák a felhasználókat az internettől.

Eddig úgy működött a törvény, hogy 3 húzása volt a jogsértőknek, ami alatt a jogdíj tulajdonosok megtehették a lépéseket a felhasználók ellen. A kerületi bíróságokon kérvényezhették, hogy vonják meg a visszaesők internet-hozzáférését akár fél évre is.

Áprilisban már túljutott a törvényjavaslat a bíróságon, ahol mindkét oldal elmondhatta az érveit és javaslatait. A legradikálisabb javaslatot a New Zeland Law Society tette: ahelyett, hogy ideiglenesen függesztenék fel a sorozatos visszaesők hozzáférését, inkább teljesen megvonnák tőlük az internethez való hozzáférését.

A javaslat ellenzői szerint a letiltást mindenképp ki kell szedni a javaslatból, hiszen az emberek nem csak megosztásra, hanem szociális és egyéb is célokra használják az internetet.