Micsoda meglepetés: a PC-n nincs értelme az érintőképernyőnek

Steve Ballmer

Kétségtelen, hogy a kisebb képernyőkkel rendelkező eszközökön - smartphone, tablet - az érintőképernyő áldásos és értelmes dolog. Azonban a Microsoftnál úgy gondolták, hogy az emberek ugyanezt szeretnék majd a notebookjaik 13-17"-os, valamint az asztali számítógépeik 21-27"-os képernyőin is használni - éppen ezért mindent megtettek, hogy a Windows 8 a lehető leginkább touch-alapú legyen. Gondolták, hogy ez majd segít helyreállítani a PC-k piaci helyzetét. Már akkor is sejthető volt, hogy ez egy halott ötlet, de a minap a Creative Strategies elnöke is a segítségünkre sietett a nyilvánvaló megállapításában.

Tim Bajarin - akinek értekezése a Time magazinban jelent meg - kifejtette, hogy az asztali számítógépek és notebookok esetén a felhasználók számára nem csak idegen a képernyő tapogatásával történő navigálás és munkavégzés, de mindenki jobban szereti az egeret és a billentyűzetet használni. Plusz a klaviatúráról felemelni a kezet és megnyomkodni a kijelzőt, képernyőt is idegennek, természetellenesnek hat a felhasználók számára. Thank you Captain!

Bár kétségtelen, hogy a Windows 8 mellett nagyon nehéz bármilyen pozitív érvet felhozni, a jelenleg nálam lévő Sony Vaio Fit notebook is tökéletes példája annak, hogy az érintőképernyő teljesen felesleges egy számítógépre. Gyakorlatilag nincs haszna, az extra rétegnek köszönhetően pedig a kijjelző tükröződik és hamarabb lehetne sminktükörnek használni, mint produktívan. Emellett külön öröm, hogy tele ujjlenyomattal és mindenféle nyomvonalakkal a panel, amit aztán megint lehet takarítani... Szóval igen, Captain Obviousnak teljes mértékben igaza van és a Microsoftnak lassan be kéne látnia, hogy a PC az nem tablet vagy smartphone...

Arról nem is beszélve, hogy próbált már valaki hangot vagy videót vágni, vagy esetleg photoshoppolni érintőképernyővel?