Milyen mélyre hajlandó süllyedni a Microsoft?

Steve Ballmer

A Microsoft az elmúlt években csúnyán kikapott gyakorlatilag az IT minden területén: a Windows RT megbukott, a Windows 8 asztali verziója egy marék lepkénél is haszontalanabb és használhatatlanabb, a Windows Phone pedig nem igazán kapott szárnyra - már ami a népszerűséget illeti. Nyilván ezek mindegyike teljesen érthető, főleg, ha belegondolunk abba a felhasználói élménybe, amit a Microsoft újabban kínál. A több léket kapott süllyedő hajó azonban nem adja meg magát olyan könnyen.

A redmondiak nemrég felvásárolták a Nokiát, amivel gyakorlatilag sikerült biztosítaniuk, hogy legalább egy gártó elkötelezi magát a Windows Phone mellett még jó pár évig. Ez is valami, még ha gyakorlatilag arról a gyártóról beszélünk, akik gyakorlatilag az egyedüliek maradtak a WP piacon.

Persze ez nem volt mindig így: annak idején a Samsung és a HTC is bepróbálkozott - többek között - de ott hamar felismerték, hogy az egyetlen értelmes megoldás, ha fognak egy bicskát, és legalább a bőrét lenyúzzák a lónak.

Azonban a Microsoft nem adja fel, sőt, most már hajlandóak akár önként elejteni a szappant: a legfrissebb hírek szerint a redmondiak nem csak a HTC-t, de a Samsungot és a Huaweit is megkörnyékezték (megint), azonban most nem dedikált Windows Phone-t szerettek volna kicsikarni - legalább azt belátják, hogy ez a vonat már rég három kontinenssel arréb jár.

A jelenlegi ötletük az, hogy az említett gyártók az Androidos telefonjaikat alakítsák át úgy, hogy azok dual boot mellett Windows Phonet is futtassanak - gyakorlatilag ugyanúgy, mint amikor Windows és egy operációs rendszer is van a számítógépen, egy időben. Ráadásul még hajlandóak lennének beszállni a fejlesztésbe is!

Ha más nem, akkor az elszántságuk becsülendő. Bár nem igazán tudom elképzelni, hogy mégis ki akarna WinPhot az Android mellé, főleg, hogy a licence díj alaposan emgnyomná a telefon árát...