Milyen változást jelent a h.265 kodek? [VIDEÓ]

h.265

Ma már gond nélkül kijelenthetjük, hogy a 4.5"-os kijelző egy telefonon akár minimális elvárásnak is tekinthető. A nagy felület azonban nem csak nagyobb felbontást, de számos olyan új lehetőséget is jelent, amelyek kiaknázása korábban nem tűnt kifejezetten logikusnak. Legalábbis számomra teljesen érthetetlen, hogy ~3"-os kijelzőn miért akarna valaki filmet nézni. A minőséggel kapcsolatos elvárások azonban folyamatosan nőnek.

Egy bő évtizeddel ezelőtt még lelkendeztünk, ha sikerült egy DVD-t lenyomnunk 700MB-ra olyan módon, hogy a kockás pixelek száma még az elviselhető mennyiséget súrolta - ma viszont sokan már nem is néznek rá egy filmre, ha nem FullHD minőségben tárul eléjük. Azonban a minőségnek ára van: bár a mai telefonok gond nélkül megbirkóznak egy 1080p videóval, a méretük miatt egynél többet nem igazán tud magával hurcolni az ember.

Itt jön be a képbe az újonnan engedélyezett h.265 codec, amely az ígéretek szerint azonos minőséget ígér fele akkora méretben. Persze az is igaz, hogy ma már gyakorlatilag bagóért kapunk microSD kártyákat, azonban nem szabad elfeledkezni a 4K, avagy UltraHD tévékről sem. Ezek négyszer annyi pixelt jelenítenek meg, mint a mai FullHD társaik, így egy kis gyors matek után hamar kilyukadunk ott, hogy egy-egy 5GB-os film 20GB lesz. A h.265 azonban ezt képes lesz megfelezni, miközben a minőség megmarad. Sok film esetén pedig ez lényeges különbséget jelent majd.

Azonban a telefonok esetén az új kodek támogatására valószínűleg várnunk kell majd, ugyanis jelenleg nincs olyan hardver a piacon, ami támogatja - a szoftveres dekódolás pedig megeszi az akkumulátort, ami amúgy is a mai telefonok egyik Achilles-sarka. Az asztali gépek esetén ez nyilván nem jelent gondot, de akkor sem árt majd, ha a videókártya végzi a munkát, miközben a processzor tud mással is foglalkozni.