Mire jó ez a Google Keep? [VIDEÓ]

Google Keep

A héten hivatalosan is elérhetővé vált a Google Keep, amely lehetőséget biztosít mindenféle checklistek, listák, jegyzetek és hasonló dolgok gyors elkészítésére - természetesen mindezt a felhőben tárolva, így gyakorlatilag bárhol, ahol belépünk a Google fiókunkkal megnézhetjük, szerkeszthetjük azokat. Plusz az egész kapott egy Androidos klienst is, amivel mobilon és tableten is megtehetjük ugyanezt.

A dolog elérése azonban kicsit furcsa, legalábbis ha böngészőből akarjuk megnézni: a keep.google.com cím nem létezik, a felső menüsorban pedig nyoma sincs a dolognak. Ami még furcsább, hogy bár a Drive-on keresztül lehet elérni, még magán a Drive felületén sincs semmi erre utaló jel. Emellett egy árva Chrome alkalmazás sincs (legalábbis El Goog részéről), így tényleg igazi kihívás megtalálni a dolgot. Plusz nekem egy gyors guglizás a "Google Keep" kifejezésre sem hozott semmi konkrét eredményt, leszámítva az Android appot.

Mindenesetre a cég valamelyik blogján sikerült rábukkanni a drive.google.com/keep címre, amivel a böngészőben megnyílik a Keep. Maga a felület a Google Now és a Google+ kártyás megjelenését tükrözi. Két elrendezés közül választhatunk: az egyik egymás alá, a másik egymás mellé helyezi a Note-okat, amiket a felső dobozba kattintva hozhatunk létre. A sima jegyzet mellett listát is készíthetünk, valamint kiválaszthatjuk, hogy milyen színű legyen a "post-it".

A webes felületen ez csak a felső csíkban jelentkezik, azonban Androidon a teljes jegyzet ilyen színű lesz. A szövegek mellett képeket is dobálhatunk fel, bár nekem épp nem volt hajlandó működni ez a része - plusz a drag&drop feltöltés sem megy, ami gyakorlatilag a Google minden szolgáltatásában jelen van... Érdekes, de ettől eltekintve minden működik. Bár a keep.google.com címet igazán belőhetnék...

Droidos oldalon a felület teljesen megegyezik, a különbség csak a színes kártyákban jelentkezik. A használathoz legalább 4.0-s Android kell.

Összességében elmondható, hogy a Keep abszolút az egyszerű és nagyszerű kategóriát erősíti, plusz valószínűleg hamarosan nyugdíjazza a Taskot.