Nem lesz több Xvid sorozat release

Néhány internetes kalóz csapat új szabályokat és standardeket fektetett le múlt héten, melyeknek legkomolyabb hatása minden bizonnyal a sorozatok nézőit érinti. Az eddigi jól megszokott Xvid/Avi párosítás helyett mostantól az x264/MP4 formátum lesz az elfogadott, melynek sokan érthető okokból nem örültek. És bár úgy tűnhet, a váltás nem azért történt, hogy a "köznépet" idegesítsék.

Az elmúlt években az x264-es kodeket a különböző 720p, illetve 1080p jelölésű kódolások során használták, valamint néhányan már az SD kategóriába tartozó munkájukat is a jobb minőséget biztosító kodekkel csinálták. Még egy külön oldal is született külföldön, ahol csak ilyen anyagokat lehet találni.

Mára eljutottunk arra a szintre, ahol az x264-es kodek sokkal jobb minőséget és tömörítést enged meg - nagyobb SD felbontás mellett - mint az Xvid. Éppen ezért időszerű volt a váltás, bár teljesen érthető a felhasználók felháborodása.

Az asztali, Xvid-es lejátszók többnyire nem kezelik az új formátumot, így mindenképp extra munkát jelent azoknak, akik nem akarnak új eszközöket beszerezni. Éppen ezért már a zendülések is megkezdődtek, főleg az EZTV fórumain. Sokak számára a fent említett probléma okoz különös szívfájdalmat, mégpedig azért, mert így át kell kódolniuk AVI-ba a file-okat, mielőtt megnéznék. Valahol jogosak az indulatok, csak arról feledkeznek meg, hogy a csapatok hobbiból végzik az ilyen munkát. Emellett jobb minőséget is kapnak, így tényleg csak a széllel szemben tipikus esetéről van szó.

De nézzük, mit is jelentenek az új szabályok:

  • minden videót x264 kodekkel kell kódolni
  • az audió formátuma AAC, 96-160kbps között
  • konténerként MP4-et kell használni
  • a 720 pixelnél szélesebb WS HDTV és WS PDTV adásokat 720p felbontásra kell átméretezni (szélesség 720p, magasság megfelelő arányban változik)
  • a 704 és 720 pixel széles WS PDTV adások magasságát a megfelelő módon kell változtatni, a szélesség nem változhat
  • a teljes képernyős (FS HDTV) adásokat 640 pixel szélesre kell méretezni, a magasságot ennek megfelelően kell változtatni
  • felirat továbbra sem kötelező, ha van, akkor Subs mappában kell elhelyezni
  • az elnevezés az alábbiak szerint módosul: Sorozat.Címe.S××E××.HDTV.x264-TEAM

A méreteket illetően nem mond semmit az új standard, melyet az alábbi csapatok fogadtak el február 22-én: ASAP, BAJSKORV, C4TV, D2V, DiVERGE, FTP, KYR, LMAO, LOL, MOMENTUM, SYS, TLA, YesTV.