Nyomkövetésen dolgozik a Facebook

Facebook

Március közepe felé landolhat a Facebook új mobil akalmazása, amely a felahsználók helyzetét követi majd. Persze ez nem új, hiszen maga az App és a Messenger is bedrótozza magát a GPS-be, a fő különbség, hogy ezekben (állítólag) ki lehet kapcsolni. Az új csoda azonban ugyanúgy fog működni, mint a jelenlegiek, vagyis akkor is elindul a háttérben, ha kilőjük kézzel. A fő különbség, hogy ez csak a pozíciót küldözgeti majd Márkóéknak. De persze mindez nagyon jó lesz a felhasználóknak, mondom is miért.

Tegyük fel, hogy András és Béla mászkálnak a városban, de egyik sem tud a másik tevékenyégéről. Ha bizonyos távolságba kerülnek egymáshoz az app elkezd majd visítani, mint a barom, diszkréten jelezve ezzel, hogy András és Béla egy helyen vannak. Ömézing. Én nem tudom, de van két szemem és fel szoktam ismerni az ismerőseimet és a barátaimat. Bár ehhez valószínűleg az is hozzájárul, hogy nem a Facebookot nyomom éjjel-nappal a telefonon, hanem a default öt érzékszervemmel próbálom szemlélni a világot. Fura vagyok, tudom...

De nézzük, hogy pontosan mire is lesz jó ez a csoda, hiszen a Facebook legalább annyira önzetlen az új funkciók bevezetésekor, mint a templomok bejáratánál elhelyezett gyűjtőládák sanda célozgató üzenete. Bár gondolom nem árulok el nagy titkot, de... REKLÁM! MÉG TÖBB REKLÁM!

Ráadásul még célzottabb reklámok. Teszem azt ül az ember otthon, nézi a meccset, kortyolgatja a folyékony kenyeret. Csendben meditál a nyugalom Zen-szigetén - vagy épp a sproival anyázik a TV-n keresztül, erre az új csoda is beszáll a beszélgetésbe, méghozzá egy pizza reklámmal! Hát nem csodálatos? Vagy épp egy plázában mászkálva rázúdít az emberre 42 reklámot az ott található üzletekről.

Egyszerűen nem is értem, hogy eddig hogyan élhetett az emberiség ilyen dolgok nélkül...

P.S.: sanda gyanúm, hogy ez az egész a Facebook appba lesz bedrótozva, hogy még véletlenül se lehessen majd nem használni. Az pedig már csak álom egy jó ideje, hogy le lehet tiltalni a GPS használatát ezekben. Papíron igen.