Pontról pontra: Hogyan működik a Timeline?

Facebook

A hajnali nap első sugaraival érkező szellők távoli, elhaló sikolyok hangját hozták. Milliók álltak értetlenül az életüket gyökeresen megváltoztató, sorsfordító esemény láttán. Nem akarták, és nem is számítottak rá, hogy ilyen gyorsan és váratlanul fog lecsapni. Egyetlen éjszaka alatt söpört végig a teljes bolygón, millió és millió áldozatot hagyva maga után. Elérkezett: az emberiség történetének legnagyobb krízisével nézett szembe. Egyedül, magára hagyatva.

A túlélők 2012. április 1-jét csak úgy emlegették krónikáikban, mint a Timeline Napja. Az emberiség utolsó hajnalán Lord Zuckerberg kényelmesen hátradőlt 1.000 dolláros bőrfotelében, maga elé emelte kávéscsészéjét, majd a tőle megszokott precizitással pontosan két kockacukrot tett az italba. Kimérten, kaján vigyorral az arcán megkeverte a nedűt, és megnyomta a gombot... (megtörtént eseményeken alapuló beszámoló).

Nem, nincs itt a világvége. A fenti naplóbejegyzést Jancsika oldaláról szedtük, aki ma reggel azt tapasztalta, hogy a Facebook teljesen megváltozott. De pánikra semmi ok, mint minden újítás, ez is teljes mértékben követi az eddigi trendet: elsőre átláthatatlan, használhatatlan, bonyolult, és a mellékelt "segédlet" annyit ér, mint tavalyi naptáron a légypiszok. Aggodalomra azonban semmi ok, én pár napja vettem a bátorságot, és igyekszem minél átláthatóbb és érthetőbb használati utasítást adni ehhez a csodához. Egy dolgot azonban még az elején szeretnék leszögezni: fogalmam nincs, mire és miért jó a Timeline. Ez van, ezt kell szeretni, ha nem tetszik, ott a Google+.

A változás, ha jól láttam, eddig csak az oldalakat (Page) és a profilokat érintette, maga a fő hírfolyam (vagy mi) az maradt a régi. Emellett a jobb oldali sáv sem ment sehova, így mi most a profillal fogunk foglalkozni.

A legszembetűnőbb változás az úgynevezett Cover, mely egy saját magunk által készített, 850×315 pixeles kép. A területre húzva az egeret megjelenik egy gomb, amely segítségével vagy már meglévő képeink közül választhatunk egyet, vagy feltölthetünk egy újat, amit direkt erre a célra készítettünk. Én az utóbbi megoldást választottam, és életemben először tényleg le tudott kötni valami, ami a Facebook-hoz kapcsolódott.

Miután feltöltöttük a képet, jöhet a profil kép. Ez jelenleg 180×180 pixeles, és mint látható, bal oldalon foglal helyet. A kreatívak természetesen kombinálhatják a kettőt, én inkább ennél a félig hipster képnél maradtam (azért csak félig, mert nem Apple-termékkel készült. Viszont egyesek szerint úgy nézek ki rajta, mint valami mini Steve Jobs...). Plusz ez pont illik a Tenth Doctor-os borítómba, így miért ne.

A kép alatt láthatjuk a fő információkat, mint például a munkahely, iskola, jelenlegi élőhely, és az original városunk. Ezt nem lehet cserélni, azonban, ha az About feliratra kattintunk, megjelenik a részletes adatlap (erről kicsit később). A mellette található blokkban a számos-nyilas gombra kattintva további dobozok jelennek meg,és az első kettő kivételével kedvünkre rendezgethetjük őket. Ehhez csak rá kell kattintani, majd húzni az egérrel.

Az Update infóval az adatlapunkat szerkeszthetjük, az Activity Log pedig egyfajta napló, ahol hónapra lebontva láthatjuk, mit ügyködtünk. Ugyanitt lehet a különböző felkérések egy részét is okézni (valamint elnézést az angol feliratokért, nem tudom, hol kell magyarra állítani. De helyileg a magyarban is ugyanott vannak, szóval sok kárt nem lehet okozni :))...

Egyébként a Timeline egyik újdonsága, ami akár hasznosnak is bizonyulhat, az a jobb felső részben látható időpont kattintgatós izé, amivel kicsit gyorsabban lehet navigálni a postok között.

Lejjebb haladva láthatjuk, hogy az egész oldal 2 részre bomlik, melyet egy Timeline választ ketté. Ezen szintén lehet kattintgatni, valamint tudunk a múltból üzenetet küldeni magunknak. Jobb oldalt a Barátok, az utolsó pár aktivitás, valamint a frissen szerzett barátok listája látható, ezek után pedig felváltva kerülnek listázásra a postok. Új gondolatot a Timeline bal felső oszlopában tudunk megosztani. De nézzük az időutazást, mert ez tényleg fun:

És egysdzerű! Kattints a Timeline megfelelő időpontjára, és mint látod, megjelenik egy ablak. Ide megírhatod az üzenetet, tölthetsz fel képet, vagy akár fejen is állhatsz. A dátumot is módosíthatod, de a Facebook van annyira okos, hogy megállapítja, mikor akarsz majd a jövőben a múltból a jelenbe üzenni. Én a fent mutatottnál jobb felhasználást nem tudok elképzelni, de várom az ötleteket.

No, a fő profil oldalt kivégeztük, innentől gyakorlatilag végtelenül görgethetünk. Nézzük az adatlapot.

ű

Itt ilyen tök szép, helyben szerkeszthető blokkokban jelennek meg az információk, lejjebb görgetve még láthatjuk a felhasználó oldalait, valamint kedvenc idézeteit és a kapcsolatfelvételi lehetőségeket. A barátok, lájkolt dolgok, és fényképek a főoldalról érhetőek el, a Cover alatti kis blokkokra kattintva.

Egyébként ott bal oldalt, a név mellett van egy kis tök jó legördülő menü, amivel egyszerűbben is lehet ugrálni az aloldalak között. Plusz jobb felül van egy javaslatok gomb, ami rengeteg és rengeteg oldalt felajánl, amit lájkolhatunk esztelenül. Ezeken az aloldalakon szintén a helybenszerkesztős megoldás működik, ám minden blokkot el kell menteni, mielőtt a befejeztem gombra kattintunk, különben nem menti el a változásokat... Bár arra még mindig nincs egyszerű, helyben elvégezhető megoldás, hogy valamit kiszedjünk a lájkolt dolgok közül...

Nos, nagyjából ennyit kell tudni az új Facebook felületről. Lassabb, bugosabb, mint eddig, de ezt már megszokhattuk. Egyszer olvastam egy interjút valami vezető fejlesztővel, aki elárulta, hogy nem is törekednek arra, hogy tökéletes és megfelelően működő kódot írjanak, mert ígyis-úgyis használják az emberek. Akkor meg minek törjék magukat.

Ennél többet viszont sajnos én nem fogok tudni segíteni, mert férfiasan bevallom, informatikus létemre nem értek a Facebookhoz. Akinek gondja van a Timeline-nal, vagy nem tetszik neki, nyugodtan próbálja ki ezt az élet nevű dolgot. Közösségben, szabad levegőn, kocsmákban, pubokban, és egyéb, emberek által látogatott helyeken lehet játszani. De vigyázat: nincs respawn és quicksave/quickload sem!