Rekordokat döntött a CES 2016

Megdőlt a nézőcsúcs a világ legrangosabb tech show-ján: több mint 170.000 érdeklődő nyert bepillantást a fogyasztói elektronika jövőjébe. A CES 2016 hatalmas, közel 230.000 négyzetméternyi kiállítóterén 3800 cég – köztük több mint 500 startup vállalkozás – összesen 20.000 vadonatúj terméket mutatott be január 5-9. között.

A CES idén is saját kiállítóteret szentelt a meghatározó technológiai szegmenseknek, a legjelentősebb óriáscégek soha nem látott, összesen 230.000 négyzetméretnyi kiállítótéren fogadták az öt nap alatt ellátogató 170.000 érdeklődőt. A 49. alkalommal megrendezett sivatagi tech show kiállítói idén is a szemünk láttára oldottak meg eddig lehetetlennek hitt problémákat. A szaksajtó véleménye alapján összeállítottuk az idei CES Top 5 techtrendjét, melyek garantáltan átformálják a jövőt.

#1: Dróntechnológia – A repülő robottaxiké a jövő
Az idei CES slágertémájának is nevezhetnénk a dróntechnológia újításait, egymást érték ugyanis az iparággal kapcsolatos bejelentések az expó során, összesen 27 gyártó mutatta be a forradalmi újítását. Megcsodálhattuk a világ legkisebb drónját, mely társaihoz hasonlóan élő közvetítésre és kiváló minőségű képrögzítésre is alkalmas, mégis elfér a tenyerünkben, az Intel akadályokat is kikerülni képes szuperkütyüjét, a kínai Ehang cég pedig a világ első utasszállító drónját mutatta be. A tabletről irányítható, egy személy szállítására alkalmas Ehang 184-es 96 km/h-s sebességgel repül és 23 percet képes a levegőben tölteni.

#2: Virtuális valóság – Csak a képzelet szabhat határt
Ki ne álmodott volna már arról, hogy a nappalijában ülve utazza körbe a világot, esetleg a világűrt, vagy kedvenc koncertjéhez ki se tegye a lábát hazulról? A virtuális valóság (vr) legújabb vívmányainak az okostelefonokéhoz hasonló, gyors terjedést jósolnak. Az újgenerációs vr kütyük már az idén hódító útjukra indulnak, a szakértők tizenkét millió eladott példányra számítanak 2016-ban, csak a négy legnagyobb gyártótól. Sokak szerint azonban a szórakoztatóipar még csak a jéghegy csúcsa, a vr-ben rejlő potenciál bőven túlmutat a játékokon. A virtuális valóságnak pár éven belül vitathatatlan szerepe lehet az oktatásban, a gimnáziumok történelemóráitól a sebészképzésig, vagy éppen az egészségügyben, különböző rehabilitációs kezelések formájában.

#3: Önjáró autók – Magyar műszer forradalmasíthatja a közlekedést
A korábbi évekhez hasonlóan az idei CES-re is kivonult az autógyártás színe-java, a General Motors, az Audi vagy éppen a Mercedes mérnökei elhozták a jövő autócsodáit. Eddig nem látott baleset-elkerülő alkalmazások, 3D nyomtatóval gyártott alkatrészek, szélvédőbe épített kijelzők és teljesen önjáró autók léptek ki a mítosz világából. Az önjáró autók már képesek valós időben érzékelni a környezetükben lévő autókat és gyalogosokat, figyelnek a közlekedési táblákra és sávokra, vagyis lehetővé teszik, hogy az autó a sofőr közbeavatkozása nélkül tudjon haladni. Bár az újgenerációs autócsodák csak 2020 környékén állnak majd forgalomba, már most gőzerővel folyik tesztelésük, a világ legnagyobb szabású okosautó kísérletének ráadásul magyar vonatkozása is van. A járművek „szemét”, az AdasWorks mesterséges intelligencián alapuló szoftverét magyar szakemberek mutatták be a CES-en.

#4: Egészségipar – Intelligens technológiákkal 120 évig is élhetünk
Az egészségügy fejlesztését a technológia a legelképesztőbb módokon támogatja, szakértők szerint ilyen iramú fejlődéssel akár 120 évig is élhetünk a jövőben. A 3D-s nyomtatók már emberi szerveket és szöveteket állítanak elő, melyekkel könnyen pótolhatunk egy megfáradt szívet, vagy elhasznált tüdőt. A robotipar sosem látott precizitású művégtagokat gyárt, a gyógyszereket pedig már otthon is előállíthatjuk magunknak. A CES 2016 egyik legnagyobb sztárjának mégis a L'Oreal bőrrák ellen létrehozott okosmatricája tekinthető, mely a kritikus UV szint elérésekor jelez, ideje abbahagyni a napozást. 2016 nagy szenzációi között tartják majd számon továbbá az alvást segítő alkalmazásokat, az otthoni EKG-készüléket, az első hordozható fájdalomcsillapító kütyüt, vagy éppen az okosfogkefe megjelenését.

#5: Smart Home – Önellátóak lehetnek a jövő otthonai
Életünket eddig is számos tech újdonság könnyítette meg, az igazi áttörést mégis az okosotthonok jelentik majd. Hűtőszekrényünk beépített tablet segítségével képes lesz bevásárolni, figyeli és számon tartani a benne tárolt élelmiszert, hogy jelezzen, ha megromlana, vagy elfogyna valami. Hasonló automatizmusok várhatóak a fürdőkád és természetesen a televízió oldaláról is, az egyik legújabb okostévé például már az egész lakást képes kézben tartani, irányíthatjuk vele a villanykapcsolókat, vagy éppen a hőfokszabályzót is. A show-ról természetesen nem hiányozhattak a legújabb, tömegterméknek szánt okostelefonok, 8K-s felbontású tévék és egyéb szórakoztatóelektronikai eszközök sem. A kategória sztárjai egyértelműen a flexibilis technológiák voltak, láthattunk félbehajtható okostelefont, vagy egy egészen elképesztő, csupán 1mm vastag, poszterként összetekerhető LED tévét is.

A 2016-os CES-t szervező CTA (Consumer Technology Association) egy rövid videóban is összefoglalta, mik voltak a januári esemény kiemelt érdeklődésre számot tartó területei. A videó az alábbi linken található: https://www.youtube.com/watch?v=6XMBL2yXVyI