Samsung vs. Apple: a szakértő szerint az anyagi kár jóval kevesebb, mint állítják

Apple vs. Samsung

Az Apple és a Samsung közötti huzavona fő oka elsősorban nem a dizájn állítólagos másolása, hanem az ebből származó anyagi kár. A cupertinoiak szerint a dél-koraiak összesen 2.4 milliárd dollárt húztak ki a zsebükből. Paul Wagner - aki 36 éves tapasztalattal rendelkezik hasonló ügyekben történő károk megállapításában - azonban teljesen más összeget állapított meg, nagyjából az eredeti negyedét.

A szakember felhívta a bíróság figyelmét, hogy az Apple az összeg megállapítása során rengeteg kulcsfontosságú elemet felejtett ki az egyenletből, mint például az eladásokkal kapcsolatos költségek, a marketingre, vagy épp a kutatás és fejlesztésre költött összegek.

Mindezt figyelembe véve a cupertinoiak által felhozott összeg máris "csak" 519 millió dollárt jelent, Wagner szerint.

Az Apple szerint a Samsung összesen 2 millió iPhone és iPad eladásával is megrövidítette a céget, ám Paul szerint ez mindössze annak köszönhető, hogy a cupertinoiak nem tudtak elég eszközt szállítani a megjelenéskor.

Eközben a Samsung is benyújtotta követeléseit az Apple felé, méghozzá 5 szabadalom miatt. Ezek közül három teljesen általános, amelynek használatával gyakorlatilag nem okoztak kárt a dél-koreai gyártónak, így a standard licence díjakkal számolva 22.8 millió dollárba fájt volna a cupertioniaknak eddig a használatuk. A nagy pénz azonban a két, mobilkommunikációhoz elengedhetetlen szellemi tulajdonban van.

Mivel ezek nélkülözhetetlenek, így fair áron kell elérhetővé tennie a tulajdonosnak a másik fél számára. Mindent egybevetve ez a két szabadalom közel 400 millió dollárjába került volna a vetélytársnak. A Samsung teljes követelése 421.8 millió dollárt tesz ki.

A San Jose-ban zajló perrel kapcsolatos további híreink: