Samsung vs. Apple: cupertinoi győzelem

Samsung vs. Apple

Alig 22 órával a záró beszédek befejezése után a kilencek tanácsa - Lucy Koh bírónővel az élükön - meghozta döntését: az Apple ártatlan, a Samsung pedig több vádpontban is bűnösnek találtatott. Ami igazán elkeserítő az egészben, hogy minden egyes szabadalomsértés valamilyen dizájbeli elemre, vagy külső megjelenésre vonatkozik - beleértve a fekete, lekerekített sarkú téglalapot is.

A '381-es Apple szabadalom esetén - ez az úgynevezett "bounceback" feature, amikor a képernyő aljára érve visszapattan onnan a tartalom - a bíróság mind a 21 kérdéses eszköz esetén bűnösnek találtatott a dél-koreai gyártó.

A '915-ös, pinch-and-zoom - ez a két ujjas zoomolás - kérdése esetén három kivételével az összes telefont problémásnak találták, mindemellett kijelentették, hogy a Samsung vezetői vagy tudtak róla, vagy tudniuk kellett volna, hogy rosszban sántikálnak. Szintén a dél-koreai gyártó ellen ítéletek az iPhone hátoljának kontúrjait, valamint a Homescreen felületét illetően.

Összesen tehát hétből öt technológia újdonságnak számító dizájn-szabadalom esetén találták bűnösnek a Samsungot, összesen valamivel több, mint 1 milliárd dollár büntetés kíséretében. Ugyanakkor az iPhone 3G és 3GS esetén az esküdtek nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy az Apple jogtalanul használta volna a Samsung technológiai szabadalmait. A Galaxy Tab azonban megúszta a dolgot.

Természetesen mindkét cég nyilatkozott a döntéssel kapcsolatban: az Apple szerint ez tiszta és egyértelmű üzenet, hogy nem szabad lopni másoktól (khm... gödörből a lyuk), míg a Samsung szerint ez nem a cupertinoiak győzelme, hanem az amerikai vásárlók veresége. A cég szerint az ítélet kevesebb termékhez, innovációhoz, valamint magasabb árakhoz vezet majd, továbbá sajnálatosnak tartják, hogy egy cég monopóliumot szerezhet a lekerekített sarkú, téglalap alakú eszközök gyártása felett.