Samsung vs. Apple: újabb prior art-tal védekezik a koreai gyártó

Apple vs. Samsung

Az Apple és a Samsung közötti háború nem csak az eszközök külső megjelenését érinti, de a felhasználói felületet is. A cupertinoiak állítják, hogy az úgynevezett "overscroll", avagy "bounce back" effektet is ők mutatták be elsőként, majd a dél-koreaiak lenyúlták. Ez az elem "pattintja vissza" a kijelző tartalmát, amennyiben a felhasználó eléri valamelyik oldalon a határt. De most jön a csavar - és az újabb adag irónia - a történetben, ugyanis Sammy-ék erre is találtak prior art-ot.

Amikor az iPad dizájnja és a Galaxy Tab meglepő hasonlósága került napirendre, a Samsungnál a 2001 - Űrodüsszeia című filmet vették elő, amelyben szintén felbukkan egy fekete, elöl egyetlen, nagy méretű kijelzővel rendelkező, téglalap alakú, lekerekített sarkú, érintőképernyős multimédia-eszköz. A prior art lényege, hogy amennyiben valaki, valahol, valamilyen formában már korábban bemutattta az adott dolgot, akkor az újkori követelések mindegyike érvénytelen, és nem lehet szabadalomnak nyilvánítani az adott dizájnt.

Ugorjunk kicsit vissza 2000-be, egészen április 19-ére, amikor a Microsoft bemutatta a Pocet PC-t a világnak (egyébként a Grand Central állomáson, ahol ma egy Apple Store áll). Az eszközön egy úgynevezett LaunchTile felület volt, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy 36 alkalmazás között ki-be zoomolgatással, valamint egy  áttekintő "világnézet" segítségével navigáljanak. A háló minden egyes szélét egy "bounce back" effekt jelezte. Az Apple azonban visszalőtt, és számos különbségre felhívta a figyelmet, ami miatt ez érvénytelen, mint prior art. Természetesen Sammy-éket ez nem keserítette el és előhúzták a következő kártyát.

Létezik egy úgynevezett DiamondTouch nevű, projektor-alapú multitouch tablet, amely szintén lehetővé tette az egy érintéses scrollozást, valamint az ujjakkal történő zoomolást. A TableCloth technológiával még a "bounce back" effektet is használta, méghozzá azon képek eltüntetése során, melyeket a felhasználó "kihúzott" a képernyőről. Mindezt 2003-ban, 4 évvel az iPhone bemutatása előtt. Adam Bogue, az eszköz atyja egyébként még abban az évben bemutatta a dolgot az Apple-nek, de a technológia bárki számára szabadon elérhető volt, aki ellátogatott a Mitsubishi Electronic Research Laboratories folyosóira.

Amennyiben Lucy Koh a dél-koreaiaknak ad igazat, az Apple számos vádpontot elveszít, bár még így is elég navigációs és megjelenítési módszerre vonatkozó dolog miatt támadhatja a Samsungot, amellyel kapcsolatban a cég még nem mutatott semmit.