Számos kommentet letilt a Facebook, mert oda nem illő vagy lényegtelen

Facebook

A Facebook-ra másodpercenként érkező kommentek, megosztások száma minden túlzás nélkül óriási. Ezt emberi erővel szűrni lehetetlen, de semmi gond, a Zuckerberg-klánnak erre van a jó kis automata spam-szűrője - persze az megint más kérdés, hogy ennek ellenére rendszerint az összes spam és mindenféle kamu videó link átjut. Azonban a rendszer nem csak az ilyen jellegű üzenetekre vadászik: a különböző társalgások kommentjeit is pásztázza, és kiszűri az oda nem illő hozzászólásokat.

Ezt többnyire kulcsszavak alapján teszi, illetve az ASCII karakterekkel tarkított hozzászólásokat is előszeretettel dobja vissza. Az elmúlt órákban azonban kicsit megbolondult a rendszer, és több külföldi tech oldal jelentette, hogy számos - amúgy témába vágó - hozzászólást nem engedett kipostolni a site.

Az egyik ilyen példa ráadásul az irónia netovábbja: a Techi Buzz egyik munkatársa látta ismerőse postját, ami szokás szerint a kamu ajánlat volt (és átjutott a spam szűrőn), majd amikor oda akarta írni, hogy az ajánlat nem valós, a szűrő működésbe lépett, és letiltotta a kommentet.

Robert Scoble hasonló problémába ütközött, bár az ő esetében azért került tiltólistára a hozzászólás, mert az adott beszélgetés üzenetinek hosszához képest az övé túl hosszú volt.

Természetesen nem csak erről a két esetről van szó: miután egyre többen kezdtek el foglalkozni az esetekkel, a Facebook gyorsan kiadott egy közleményt, melyben azt állítják, nem cenzúrázzák a kommenteket. Továbbá kiemelték, hogy ez a spam szűrő rendszer olyan effektív, hogy a legtöbben soha nem is látunk majd spam-et. Kac-kac.

Tisztában vagyok vele, hogy az oldalt rendszeresen használó emberek volumene miatt baromi nehéz megfelelően szűrni a beérkező tartalmakat. Ami ismét kivágta nálam a biztosítékot, hogy amíg a spamek és scamek gond nélkül átjutnak, addig a "túl hosszú", "oda nem illő", vagy épp "nem megfelelő szavakat tartalmazó" kommenteket gond nélkül visszadobja az oldal.

Még akkor is, ha az adott felhasználó épp arra akarja felhívni a figyelmet, hogy átverésről van szó - de ettől az eredeti post még ott marad. A fent említett szempontok alapján történő szűrés pedig erősen hajaz a cenzúrára, elvégre csak az mehet ki, amiről ott bent úgy gondolják, hogy megfelelő.