Szép és jó a Nokia Lumia 1020, de nincs értelme

Nokia Lumia 1020

Az okostelefonok piacán ma igen nehéz stabil lábat megvetni: az Android - elsősorban a Samsungnak hála - és az iOS mellett minden gyártónak ki kell találnia valamit, amivel képes olyan módon többet kiínálni a konkurenciánál, ami felkelti a vásárlók érdeklődését. A Sony ennek érdekében az NFC-alapú megoldásokat és a külső fejlesztők támogatását célozta meg, a Moto X a Google teljes hátszelével érkezik, az LG próbálkozik innovatívan másolni és megelőzni a Samsungot bizonyos technológiák esetén, a Nokia pedig rágyúrt a telefonok kamerájára.

Kétségtelen, hogy ma mindenki olyan okostelefonra vágyik, amellyel jó minőségű képeket lehet készíteni - ami nem lehetetlen, bár el kell fogadni, hogy egy telefon számos ok miatt nem képes még teljes mértékben kiváltani egy kompakt gépet. Persze lehetséges tisztességes és gyönyörű fotókat készíteni, de ehhez elengedhetetlen az "ideális feltételek" megléte. Ez gyártónként és a kameráknál alkalmazott technológiánként változik, de rendes napfény vagy megvilágítás nélkül szinte biztos, hogy az eredmény maximum közepes lesz.

Természetesen vannak mindenféle alklamazások és megoldások, amik segítenek ellensúlyozni a kicsi szenzorokkal járó hátrányokat. HDR, filterek, oversampling, BSI, automatikus kiegyenlítések - gyakorlatilag minden olyan funkció elérhető telefonon, ami az utólagos szerkesztéssel képes elfedni a mobil kamerák hiányosságait. Egy ideális világban persze mindez úgy működne, hogy előveszem a telefont, kattintok és máris olyan kép kerül mentésre, amin nem kell utólag dolgozni.

Ehhez azonban "normális" optikára van szükség, hasonlóra, mint amit a kompakt gépeken találunk. Ezzel próbálkozik most a Samsung a Galaxy S 4 ZOOM változatával, valamint a Nokia a frissen bemutatott Lumia 1020-szal. Optikai zoom, normális méretű lencsék és minden, ami egy kompakt gépben megtalálható. Azonban, bármennyire is fáj az igazság, egyiknek sincs különösebb értelme vagy piaca, méghozzá több okból is.

A Samsung esetén a dolog gyakorlatilag egy kísérletnek tekinthető: megnézik, hogy van-e rá igény, aztán vagy bejön a dolog, vagy nem. Sok vesztenivalójuk nincs, nem ez fogja csődbe vinni őket. A Nokia azonban több dologban is hibázott a 1020 bemutatásakor.

Kétségtelen, hogy a 41 megapixeles kamera nagyon jül hangzik és akár még csábító is lehet a mai világban, azonban a specifikációk gyengék - a mai standardekhez viszonyítva. A két magos processzor és a WXGA felbontás (1.280×768 pixel) ma már erősen a midrange kategória védjegyei. Alapvetően nincs velük semmi baj, de a hamarosan megjelenő Windows Phone 8.1 már FullHD felbontást és négy magos processzorokat is támogat majd. Ezek pedig olyan dolgok, amik a high-end Android telefonokban megtalálhatóak, és ha mindenhol azt látja az ember, hogy ezt is megkaphatja a pénzéért, akkor nyilván az erősebb hardverre megy majd - ez nem fekete mágia vagy hasonlók, ilyen az emberi természet. Mindig a specifikáció fog nyerni.

Azonban, ha eltekintünk a magok számától, a kijelző képátlójától vagy felbontásától még mindig ott a tény, hogy egyáltalán nem számít a megapixel - legalábbis telefonon. Hiába az amúgy igen tisztességes és figyelemre méltó 41 megapixeles felbontás, az oversampling és az ennek köszönhető szép képek, az embereket nem fogja érdekelni, hogy milyen minőségben fotózzák le a Starbucksos bögrét és a sajtburgert mellé.

A különböző filterek úgyis "tönkreteszik" azt, amit a kamera alkotott, a Facebookra feltöltött képeket pedig az oldal szégyentelen mértékben újratömöríti - innentől pedig tökmindegy, hogy milyen király optikával készült a fotó. Nem fog látszani. Na nem mintha a Facebookra professzionális fotókat töltögetne fel a felhasználók 99%-a, de ebből kifolyólag megint csak oda lyukadunk ki, hogy nincs értelme/felesleges egy ilyen szenzort szerelni a telefonra.

Azonban érthető, hogy a Nokia miért erőlteti annyira ezt a dolgot: egyrészt a PureView 808 volt az utolsó Symbian telefon, az pedig igen hülyén vette volna ki magát, ha a WinPho felhozatal nem jelentkezik előbb-utóbb egy ilyen taggal. Egy kicsit elsiették a dolgot a specifikációk szempontjából nézve, de a Nokiánál sosem ez volt az elsődleges szempont. Ők kicsit gyengébb hardverrel mennek, de a kamera és a képalkotás tekintetében gyakorlatilag az élen járnak. Ehhez a filozófiához pedig tökéletesen passzol a Lumia 1020, ami garantáltan a legjobb fényképeket és videókat készítő mobil - viszont nincs értelme és a kereslet sem lesz iránta túlzottan magas. 

Aki normális fényképeket akar készíteni az vesz egy normális képet, aki pedig az ebédet evőeszöz helyett Instagrammal eszi annak teljesen mindegy, hogy milyen kamerával örökíti meg a pillanatot. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy kifejezetten kényelmetlen zsebben hordani egy ilyen telefont.