Tiltakozás a SOPA és a PIPA ellen - elfeketedett a Google és a Wikipedia

Stop PIPA/SOPA

A Stop Online Privacy Act, avagy hírhedtebb nevén a SOPA, komoly aggályokat vet fel az internet szabadságát illetően. Amenyiben az amerikai kongresszus elfogadja a határozatot, az internet megszűnik létezni mai formájában - természetesen mindezt azért tennék, hogy minket, egyszerű végfelhasználókat megvédjenek a csúnya kalózoktól, akiknek büdös a munka, és inkább letöltenek mindent, ahelyett, hogy boltban vennék meg a dolgokat. 

Míg a dolog egyik oldalról érthető, hiszen az ilyen módon beszerzett anyagok megkárosítják a szerzőt, a SOPA és a PIPA (Protect IP Act) erősen korlátozná az online szabad beszédet. Mint azt a lenti videó is említi, az amerikai kormány bármilyen oldal elérést letilthatja az ISP-ken keresztül, amennyiben úgy gondolja, hogy valamilyen formában (közvetlen vagy közvetett módon) jogsértő tartalomhoz biztosítanak hozzáférést.

PROTECT IP / SOPA Breaks The Internet from Fight for the Future on Vimeo.

 

Ugyan IP cím segítségével továbbra is el lehet érni az adott oldalt (mivel csak a domain nevet törlik a rendszerből), valamint proxyval is meg lehet kerülni az ilyen szabályozásokat, van még 1-2 érdekes része a PIPA-nak. Az nyilvánvaló, hogy jelenleg csak az amerikai internetezőket érinti a törvény - azonban ez nem garantálja azt, hogy rövid időn belül Európában is felüsse a fejét a dolog.

És ha már itt tartunk, hazánkban működik egy "PIPA Lite" - médiatörvénynek hívják. Hasonlóan a PIPA-hoz, a médiatörvény is az oldal tulajdonosát teszi felelőssé a felhasználók által elhelyezett tartalmakért, hozzászólásokért, és "jogsértés" esetén komoly büntetések elé néz az üzemeltető.

A CyanogenMod, a Google és a Wikipedia (angol oldala) éppen ezért a mai napon egy blackout-tal kívánja felhívni a figyelmet a tervezetekben található cenzúra súlyosságára. A keresőóriás talán a legjobb példa, hiszen a YouTube-on millió számra találhatóak különböző zeneszámok "illegális másolatai" - és mint olyan, nem csak perek százezreivel kell majd szembenézniük, de akár az amerikai látogatóktól is megválhatnak. Pusztán azért, mert a szomszéd Jimmy gyerek feltöltötte P. Diddy legújabb slágerét, a rapper engedélye nélkül.

(Nyilván a Google-nél ül elég okos ember, hogy kikerüljék az efféle eseteket, de ez az abszurd példa talán könnyebb rálátást biztosít a tervezetekben rejlő veszélyekre)

Jól hangzik?