Több százezer forintos kárt okozhatnak a klónkazetták

Magyar Tintapatron és Tonerkazetta Újrahasznosítók Szövetsége állásfoglalása szerint a rossz minőségű, import utángyártott nyomtatópatronok (klónkazetták) egyre jobban terjednek idehaza. Ebbe a kategóriába azok a kazetták tartoznak, amelyeket nem a nyomtatókészülék gyártója, hanem harmadik fél állít elő és saját márkanév alatt hoz forgalomba, de azok külsőre hasonlítanak vagy teljesen megegyeznek az eredetivel. A szabadalomsértő, elsősorban a Távol-Keletről érkező termékek nem csupán gyártók működését nehezítik, hanem a jogtiszta tonereket forgalmazó magyar vállalkozásokat is ellehetetlenítik. A Xerox Magyarország emiatt képzésekkel, információs anyagok közreadásával mutatja be a vásárlóknak, viszonteladóknak, hogy milyen konkrét veszélyeket jelentenek a klónkazetták. A vállalat emellett folyamatosan teszteli a piacon elérhető klónokat, hamisítványokat, és megteszi a szükséges jogi lépéseket, amikor szükséges.

Hazánkban az utóbbi években felerősödött az a negatív tendencia, hogy a magánszemélyek mellett a vállalatoknál, sőt az állami szférában is sokan olcsó, szabadalmi jogokat sértő patronokat használnak a másoló-és nyomtató berendezéseikhez. Ennek hátterében elsősorban az árkülönbség áll. Miközben a jogtiszta, jó minőségű tonerkazetta átlag 12-15.000 forintba kerül, addig az utángyártott, gyenge minőségű nyomtatópatron már 2-3.000 forintért megvásárolható.

„Sajnos a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy ezek az olcsó utánzatok nem csupán jogsértőek, hanem komoly károkat is okoznak a felhasználóknak.” – hangsúlyozta Hámos Andrea, a Xerox Magyarország papír és kellék üzletágának menedzsere.

Hámos Andrea hozzátette a tények azt mutatják, hogy az eredetiekhez képest a klónkazetták sokkal nagyobb arányban hibásodnak meg, ami az alapvető nyomtatóalkatrészek elszennyeződését és károsodását okozhatja. Ezek cseréje, javítása pedig tekintélyes többletköltséget jelent a vállalkozásnak, de az is előfordulhat, hogy több százezer forintért teljesen új gépet kell vásárolniuk a klónkazetta „pusztítása” miatt.

A nyomatminőség is megsínyli a nem jogtiszta utángyártott kazettákat. A tapasztalatok szerint a klónok rossz képminőséget eredményeznek, a nyomatok nem egységesek és elmaradnak a professzionális nyomatoktól megkövetelt minőségtől. A mennyiséget tekintve sem gazdaságosak. A gyári tonerekhez képest jóval kevesebb oldal készíthető velük és a gyakori cserék miatt az ár sem lesz olyan kedvező, mint, ahogy az elsőre tűnt és miután nem újrahasznosíthatóak, ezért környezeti károkat is okoznak.

A Xerox Magyarország szakemberei felhívják a viszonteladók figyelmét arra, hogy a klónkazetták forgalmazása komoly kockázattal jár. A vásárlók panaszai, garanciaigényei miatt többletköltségekkel kell számolniuk, emiatt romlik az ügyfelek elégedettsége és ez hosszútávon a vevők elvándorlását is magával hozhatja. Mindezt súlyosbíthatja az is, hogy az eredeti tonergyártók sem fognak velük üzleti partnerséget kötni, sőt szabadalomsértő magatartásuk miatt jogi eljárások is indulhatnak velük szemben. Az illegális és olcsó klónkazettákat úgy lehet elkerülni, ha a viszonteladók, vásárlók kizárólag megbízható, a gyártókkal kapcsolatban álló hivatalos forgalmazóktól szerzik be a szükséges tonereket.  A Xerox Magyarország ennek megfelelően folyamatosan frissíti honlapján a hazai partnerei listáját. Ezzel is segíteni szeretnék a vásárlókat abban, hogy a hozzájuk helyileg legközelebb eső viszonteladón keresztül jó minőségű termékekhez jussanak hozzá.