Tudom, mit telepítettél tavaly nyáron - avagy a Microsoft SmartScreen mindenről informálja Redmondot

Windows 8

Bár hivatalosan még nem jelent meg, a Windows 8 már most komoly kritikákat kapott. Ezek nagy része az új Metro-felület miatt érkezik, de a Start gomb hiánya is sokakat bosszant. Azonban ezek mellett úgy tűnik, hogy a redmondiak nyakig ülnek abban a bizonyosban, ugyanis a SmartScreen nevű feature automatikusan és azonnal továbbítja feléjük, hogy milyen programokat telepít a felhasználó.

A SmartScreen eredeti funkciója az lenne, hogy az internetről letöltött programokat monitorozza és ezáltal biztosítsa, hogy a felhasználó nem telepít semmilyen káros dolgot a gépére. Ehhez a letöltött alkalmazásról elküldi az információkat a központba, ahol megvizsgálják azt.

Nadem Kobeissi szerint azonban lehetséges elfogni ezt a kommunikációt és ezáltal az adott felhasználó minden egyes tevékenységét nyomonkövetni. A SmartScreen a Windows 8 telepítését követően bekapcsolat állapotban van, és amennyiben kikapcsolásra kerül, folyamatosan emlkékeztetni fogja a gép előtt ülő személyt, hogy őt engedélyezni kell - mint a Windows Defender vagy tűzfal.

A Microsoft természetesen válaszolt a vádakra, és mindenkit megnyugtatott, hogy nem tárolják a felhasználók IP címét, valamint a telepített programok listáját sem. Mivel az online szolgáltatásokhoz IP cím kell, ezért a védelem érdekében muszáj ismerni azt, de ezeket periódikusan törlik, és nem adják ki harmadik félnek vagy reklámcégeknek. Ami az adatfolyam biztonságát illeti, az SSL2.0 biztonsági rései miatt a Windows 8 nem fogja használni a protokollt-

Figyelembe véve, hogy a Skype felvásárlását követően annak végfelhasználói szerződése kimondja, hogy a Microsoft büntetlenül rögzítheti és tárolhatja a felhasználók kommunikációját kifejezetten nehéz hinni a cégnek.