Új fejezet a földönkívüli élet utáni kutatásban

Wolfe SimonA NASA helyi idő szerint tegnap este 20 órakor bejelentést tett, melynek tárgya egy újonnan felfedezett életforma volt. A Földön található élőlények kivétel nélkül hat elemet használnak sejtjeik felépítésére: szén, hidrogén, nitrogén, oxigén, foszfor és kén. Az organizmus azonban foszfor helyett arzént "használ".

"A földönkívüli élet utáni kutatás jelentősen megváltozik majd, hiszen olyan bolygókat és rendszereket is figyelembe kell venni ezután, ahol eddigi ismereteink alapján kizártnak tartották bármilyen életforma kialakulását" - nyilatkozta Ed Weiler, a NASA munkatársa tegnap a washingtoni főhadiszálláson.

A sejtekben megtalálható foszfor felel az energia raktározásért, szállításért, valamint a sejteket körülvevő membrán alapanyaga is egyben. A foszforral kémiai rokonjegyeket mutató arzén mérgező a bolygón található életformákra, mivel különböző reakciók során elpusztítja a sejteket.

"Azt eddig is tudtuk, hogy egyes mikrobák képesek arzént lélegezni, de oylat még nem láttunk, hogy sejtjeit is arzénból építse fel egy organizmus" - nyilatkozta Felisa Wolfe-Simon (képünkön), a NASA Asztrobiológiai Kutatóintézetének munkatársa, a kutatás vezetője.

A GFAJ-1 névre keresztelt mikróba a Gammaproteobacteria család tagja. Laboratóriumi körülmények között már sikerült tenyészteni a baktériumot foszforszegény, arzénnal dúsított környezetben. A foszfor teljes megvonásával, valamint arzénnal helyettesítése után tovább éltek a sejtek. A további kutatások megállapították, hogy a mikróba az arzént újabb építősejtek készítésére használja.

Az új életformával kapcsolatos hírek, ismeretek az eheti Science Express-ben kerülnek publikálásra.