Új kiegészítők: Az EOS 1Dx Mk II-höz tervezett vakut a Canon „Puskamikrofon” az EOS-felhasználóknak

Két új, EOS-rendszerhez tartozó digitális fényképezőgépekkel kompatibilis kiegészítőt jelentett be a Canon. A Speedlite 600EX II-RT típusjelzésű vaku és a DM-E1 irányított sztereó mikrofon az EOS-felhasználóknak hoz egy újabb minőségi előrelépést a fotózás és videózás területén.

Megvilágítási lehetőségek egész tárháza
A Speedlite 600EX II-RT egy olyan nagy teljesítményű vaku, amellyel teljes körűen gondoskodhatunk a megfelelő megvilágításról. Az új modell ideális választás például sportrendezvényeken, esküvőkön vagy „vörös szőnyeges” gálákon –, ahol sorozatfelvételeket kell készíteni vaku használatával.

A Speedlite 600EX II-RT tökéletes kiegészítője a Canon zászlóshajónak számító EOS-1D X Mark II fényképezőgépének, mert elődjéhez képest akár 50 százalékkal több folyamatos villanásra képes CP-E4N típusú akkumulátor használata esetén, így nem maradunk le egyetlen fontos pillanatról sem.

Az új vaku továbbfejlesztett hőérzékelője megakadályozza a túlmelegedést is, és hosszabb villanás-sorozatokat tesz lehetővé.
Az ISO 100-as érték mellett 60-as kulcsszámú vaku lehetővé teszi, hogy a fotósok távolról és nagy területen is kreatív megvilágításba helyezhessék a témát. Ez például akkor ideális, ha egy egész násznépet kell lefotózni. A 20-200 mm széles fókusztávolság-lefedettségnek köszönhetően – ami a beépített széles panellel akár 14 mm is lehet – a fotósok könnyen szabályozhatják, hogy a fény miként essen a témára.

A vaku vezeték nélküli másodlagos (slave) funkcióval is rendelkezik, ami segíti a kreatív megvilágítást. A rádióvezérlés funkció további szabadságot biztosít a fotósoknak, hiszen így akár 15 darab Speedite vakut is vezérelhetünk a fényképezőgépünkről, a több irányból érkező fény pedig csodálatos látványt eredményez beltéri fotózáskor.

Portréfotózáskor különös előnyt jelent a tartozékként a vakuhoz járó SBA-E3-as diffúzor, mellyel a visszaverődő szórt fény lágyabb és természetesebb végeredményt ad. Az elforgatható vakufej megszünteti a nemkívánatos árnyékokat. Az új „clip-on” rendszerű színes szűrőkkel pedig a környezeti fényeket lehet kiegyensúlyozni.

Canon DM-E1: Kiemelkedő hangminőség irányított sztereó mikrofonnal
A Canon másik újdonsága a gyártó első külső mikrofonja az EOS-rendszerű gépekhez, mellyel biztosak lehetünk abban, hogy a rögzített hang legalább olyan kiemelkedő minőségű lesz, mint a kép.

A DM-E1 egy kisméretű, de csúcsminőségű irányított sztereó mikrofon, amellyel különféle helyzetekben lehet hangot rögzíteni az 50Hz és 16kHz frekvenciatartományon belül. A klasszikus puskamikrofon három féle beállításával eltérő körülmények között is optimális hangot lehet rögzíteni egyetlen eszközzel.

Az egy hangcsatornás puskamód használata akkor a legcélszerűbb, amikor közvetlenül a fényképezőgép előtt lévő hangforrást rögzítik, például egy riporterét. A 90 és 120 fokos módok sztereó hangzást biztosítanak a tágabb térben rögzítendő hangforrásoknál, például a koncertteremben játszó zenekar esetén. 

Az új mikrofonba épített rezgéscsillapított kengyel csökkenti a fényképezőgép használata közben esetlegesen előforduló zajokat, illetve külön védelem gondoskodik a szélzaj kiszűréséről. Az új mikrofon igen széles tonális skálával rendelkezik, a 66dB-es S/N arány és a -42db-es érzékenysége révén torzítása minimális. A DM-E1 a kategóriájának egyik legkisebb és legkönnyebb mikrofonja, így tökéletes útitárs. A 3,5 milliméteres jack audiocsatlakozó a legtöbb Canon EOS fényképezőgéppel kompatibilis.

A Speedlite 600EX II-RT vaku legfontosabb jellemzői:

 • Gyorsabb működés és hosszabb használat
 • Túlmelegedés elleni védelem
 • Megbízható működés a fényképezőgépen és attól függetlenül történő használat során is
 • A fényképezőgéptől független kreatív megvilágítás bármilyen irányból a vezeték nélküli rádióvezérlés segítségével
 • Nagy teljesítmény, 60-as kulcsszám (m, ISO100)
 • Könnyű használat, egyszerű kezelés és információs kijelző

A DM-E1 mikrofon legfontosabb jellemzői:

 • Kompakt puskamikrofon
 • Puska, 90°-os és 120°-os sztereó hangfelvétel
 • Frekvenciatartomány: 50Hz - 16kHz
 • 66 dB S/N arány, -42dB-es érzékenység
 • CR2032 lítium akkumulátor