Új követelmények a robottervezésben – robotok a korláton kívül

Miért kell elhagyni az acélból készült munkásoknak biztonsági ketrecüket – ideje elgondolkodni ezen. Ideje a robotokról alkotott képünket a mai igényekhez illeszteni, és az iparban használt robotokat új feladataiknak megfelelően megtervezni.

A helyes úton járunk: néhány éve kicsi és mozgékony robotok és robotkarok tülekednek kifelé munkafülkéjükből, hogy közvetlenül az emberekkel tudjanak együtt dolgozni – mondja Von Esben H. Østergaard, az Universal Robots technológiai igazgatója.

Az ipar elvárásai a robotika irányába megváltoztak; segítségre alkalmas eszközökre van szükség. A könnyűipari robotokra immár termelési asszisztensként tekintünk, melyek az életet a szó legszorosabb értelmében könnyebbé teszik. Közvetlen az emberrel tudnak dolgozni, rugalmasak, könnyen kezelhetők és költséghatékonyak – egyúttal szükségesek. A robotokról alkotott képünk megváltozott: a monstrumok helyett, melyekhez jobb, ha nem megy közel az ember, a könnyűrobotoké a jövő. Mégsem a munkahelyek feleslegessé tétele a cél, hanem támogatni a szakembereket feladataik elvégzésében, és hatékonyabbá tenni folyamatokat.

A legfontosabb szempont a fejlesztésben és az új elvárások esetében is egyértelműen a biztonság. Ahhoz, hogy ember és robot védőkerítés nélkül dolgozhasson együtt, szükséges egy, a teljes rendszerre kiterjedő kockázatfelmérés, mely megfelel az aktuális irányelveknek és DIN-normáknak. Ezek a normák, szabályok azonban még mindig a „hagyományos ipari robotokhoz” igazodnak. Ebben az esetben helyénvaló erőltetni a normafejlődést, hogy az egyértelmű igény és a fejlődő technológia mellett az ember-robot együttműködés keretfeltételeit is megteremtsük.