Új Q&A app egyetemistáktól

Az innováció és fejlesztés támogatását, a fiatal tehetségek felkarolását, valamint saját ötleten alapuló projektek beindítását tűzte ki célul az ELTE Innovációs Központ, amelynek Innovatív Hallgatói Ötletpályázatára bármilyen tudományterületen tanuló hallgató jelentkezhetett. Az előremutató kezdeményezéshez idén először a Jófogás is csatlakozott, különdíjjal jutalmazva azt a fejlesztőcsapatot, amely egy Z generációs szokásrendszerre szabott, Q&A mobilapplikációval nevezett a versenybe.

Az ELTE Innovatív Hallgatói Ötletpályázatának célja, hogy a tehetséges hallgatók elképzeléseit a társadalom számára hasznos, piacképes megoldássá formálja, a legnagyobb apróhirdetési portál pedig a megvalósításhoz nyújt gyakorlati segítséget. A tender különdíjának nyertese, File Domonkos és csapata így egy neves, külföldi szakmai konferencián vesz majd részt, valamint egy teljes körű, projektre szabott mentorprogramot is biztosítanak számukra, hogy ötletük mihamarabb helyt álljon a piacon is.

− Óriási lehetőségnek tartjuk a nyeremény minden részét. Még nagyon sok szakmai kérdésünk van, ezekben számítunk a mentorprogram szakértőinek véleményére, a konferencia lehetőségét pedig akkor szeretnénk majd kihasználni, amikor már félkész állapotban van az app, hogy az új tudás mentén tökéletesíthessük azt – nyilatkozta File Domonkos, a Blimpact egyik kitalálója, aki szerint az alkalmazás társadalmi szerepet tölthet be, de szociálpszichológiai szempontból is érdekes eredményeket mutathat.

A csapat egy olyan Q&A mobilappot álmodott meg, amely lehetővé teszi mások véleményének megismerését és a saját álláspont kifejezését gyorsan, pontosan, egy helyen. A Blimpact két Z generációs problémát egyszerre hidal át: elkerülhetővé teszi a fórumok, kérdezz-felelek oldalak hosszas lapozgatását, miközben közelebb hozza egymáshoz a felhasználókat, ezzel csökkentve az elszigetelődést. A visszajelzések alapján ugyanis felmérhető, hogy mely felhasználóknak azonos az érdeklődési körük, e mentén pedig már indulhat is a kapcsolatépítés. Az azonos gondolkodású usereknek például meghívót küldhetünk egy összejövetelre, és velük nagy eséllyel könnyen szót is értünk majd.

– Fontosnak tartjuk, hogy olyasvalamit támogassunk, amely aktív fiatalokat segít céljaik elérésében, a fejlődést és az innovációt tartja szem előtt, és a profilunkhoz is közel áll. Ez az ötletverseny tökéletes alkalmat adott törekvésünk elindítására, amit mindenképpen tovább viszünk – mondta el Palocsay Géza, a Jófogás ügyvezetője.