Újabb teljesen objektív összehasonlítás a Microsofttól [VIDEÓ]

Facepalm

Én nem tudom mit szednek a Microsoftnál, de lassan én is kérek belőle egy adaggal. A redmondiak szeretik jobbra-balra bashelni a konkurenciát, de valahogy mindig sikerül egyre szánalmasabb módon, új mélységekre süllyedve tenniük ezt. Nem képez kivételt ez alól a legújabb videó sem, amiben a Samsung Galaxy S 4-et - illetve inkább annak az árát - mérik össze a Nokia Lumia 521-gyel.

Igen, azzal a Nokia Lumia 521-gyel, ami nagyjából a 2009-es Androidos telefonok specifikációjával igyekszik igazolni, hogy ugyanannyit tud, mint a Samsung Galaxy S 4. Steve, please... Szóval, az 521 belsejében egy 2 magos, 1GHz-es processzor, 512MB RAM lapul, amire egy 4"-os, 480×800 pixeles felbontású kijelzőt szereltek. Mindez teljesen egyenértékű a 4/8 magos processzor, 2GB RAM, 5"-os FullHD kombóval, amit az S 4 kínál. Mindenki számára triviális, ugye?

Szóval barátunk kissé nehezményezi, hogy 750 dollárt fizetett a független Samsung Galaxy S 4-ért (amit amúgy 650-ért simán meg lehet venni), plusz vett egy Lumiát is 150-ért, így megnézi, hogy a Microsoftnál mi mindent vehet még a maradék 600 dollárjából. Első tételünk egy 30 dolláros Xbox Music tagság, amiért gyakorlatilag streamelhet zenét és ami tetszik neki, azt megveheti 99 centért. Természetesen a dolog crossplatform, így a PC-n is megy. Ömézing. Kár, hogy például a Google Play Music All Access ugyanezt 8 angol fontért kínálja.

Kell még egy memóriakártya is, mert a beépített 8GB bizony karcsú (ebből még lejön az OS, csak azt sem említik), így egy 16GB-os extra bőven belefér. De több nem kell, mert ott a SkyDrive beépítve - mert a Google Drive amúgy fizetős és nem érhető el az S 4-en. De hiába a tárhely és a zene, ha nincs min hallgatni! Ezért a 149 dolláros telefonhoz vesz gyorsan egy 100 dolláros "kiváló" fülest, aminek a specifikációit elfelejtik közölni. Ja, hogy az S 4-hez amúgy alapból jár egy becsületes füles, vagy mondjuk nagyjából 20 dollárért mutatok bárkinek olyan Reloop fülest, ami lepipálja ezeket a Beats szintű szutykokat? Nem baj!

De még mindig van 450 dollárunk, amiért mi mást vennénk, mint egy Asus Tranformer Book notebookot 4GB RAM-mal! OMG! OMG! OMG! És touchscreen! Húúúúúú! Kár, hogy még nem láttam olyan notebookot vagy laptopot, amin rendesen futott volna a Windows 8 - legyen szó budget vagy prémium kategóriáról. De sebaj, élvezhetjük a touch appokat. Bár őszintén megmondva ez legalább úgy néz ki papíron, mint ami tényleg megéri az árát.

Most pedig gondoljuk végig, hogy pontosan mit is láttunk a "reklámban": fogtunk egy nudli, gyenge specifikációkkal szerelt telefont és összehasonlítottuk egy high end, prémium kategóriás telefonnal. Mint ha egy Suzukit és egy Aston Martint hasonlítottunk volna össze. Vagy egy családi házat egy tömblakással. Emellett azt a tényt sem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb ember a Galaxy S 4-et előfizetéssel veszi meg, amivel gyakorlatilag ugyanabba az árkategóriába kerül, mint a Lumia.

A probléma azonban egyáltalán nem ezzel van. A Microsoft tele van idiótákkal, amit a Scroogled és a Smoked by Windows Phone kampányok folyamatosan igazolnak. Soha nem oylan termékeket hasonlítanak össze, amik azonos kategóriába esnek. Ha a WinPho előnyeit mutogatják, akkor valahogy mindig előkerülnek a legújabb telefonok, míg Android oldalon olyankor a 3-4 éves HTC Desire és tárasi foglalnak helyet, majd büszkén mutogatják, hogy mennyivel jobb a WinPho. Illetve itt vannak az ilyen esetek, amikor egy 3-4 éves specifikációval szerelt telefon ÁRÁT hasonlítják egy mai csúcskészülékéhez. Mert nyilván tudásban ugyanazt nyújtja mindkettő...