Ukrajna ajándéka az USA-nak: lelőttük a Demonoid-ot

Demonoid

Nem elég, hogy a világ egyik legrégebbi torrent oldala folyamatos DDoS támadások áldozata volt az elmúlt időszakban, az ukrán hatóságok a tegnapi nap során lefoglalták az oldal szervereit, és kihúzták a dugókat a falból. A dolog pikantériája, hogy a rajtaütés egybeesett Valery Khoroshkovsky miniszterelnök-helyettes amerikai látogatásával, és egy kormányszóvivő elmondása szerint a dolog egyfajta ajándék volt az USA felé.

A Demonoid az elmúlt években Ukrajna legnagyobb adatközpontjában, a ColoCall-ban lelt menedéket a jogvédők kiéhezett hada elől. A múlt hét közepén - a DDoS támadások kezdetekor - a kormány által kiküldött vizsgálóbizottság kilátogatott a helyszínre és leállította az oldalt.

Természetesen a szerverek jó részét le is foglalták, valamint a rajtuk található adatokról másolatot készítettek. A központ egyik munkatársa szerint nem vittek el mindent, de ami maradt, az gyakorlatilag használhatatlan. Emellett kényszerítették őket, hogy bontsák fel azonnali hatállyal a Demonoiddal kötött szerződést.

A DDoS azonban nem csak az egyetlen dolog volt, ami miatt az oldal adminisztrátorai foghatták a fejüket: a korábbi gyanúk beigazolódtak, és a támadás kezdetét követően rövidesen hackereknek sikerült feltörniük az oldalt, majd pár nap múlva megérkeztek a hatóságok - erősítette meg a ColoCall munkatársa.

A Demonoid szervereinek lefoglalása az egyik legnagyobb rajtaütés az idei évben, de a nemzetközi nyomás is jól látszik. Az adminisztrátorok blokkolták az ország felhasználói számára az oldal elérését - ezzel is védve magukat a helyi hatóságok haragjától -, ám az amerikai érdeklődés hatására ez már nem igazán hatotta meg az ukránokat, akik megígérték, hogy mindent elkövetnek majd, hogy még jobban harcoljanak a kalózok ellen. Azzal, hogy az oldalt lelőtték, biztosan jó sok piros pontot szereztek maguknak.

Bár a szerverek őrizetben vannak, az oldal adminisztrátora jelenleg szabadlábon futja köreit, állítólag valahol a halapenjók és buritók földjén. A ColoCall munkatársai nem fedték fel kilétét, azonban jelenleg semmilyen jel nem mutat arra, hogy az oldal a közeljövőben újraindulna.