Változások a filecserélők elleni harcban

Anti Piracy2011-ben a filecserélő oldalak elleni harc során új módszerekhez folyamodnak a jogvédők. A döntés oka, hogy az elmúlt években tett kísérletek és lépések ellenére egyetlen komoly oldal működését sem sikerült felfüggeszteniük. Erre a legjobb példa a The Pirate Bay, melynek adminisztrátorait bíróság elé vitték, de ez az oldal működését nem zavarta meg jelentősebb mértékben.

Ahelyett, hogy az üzemeltetőket üldöznék, a jogvédők ezentúl az említett oldalaknak otthont adó szolgáltatókat veszik célba. A következőkben a várható módszerek közül az öt legvalószínűbbet mutatjuk be. A cél minden esetben az oldalak mögötti infrastruktúra tönkretétele, legális módszerekkel.

Várhatóan tovább folytatódik a 2010-ben megkezdett domain perek sora, melyek során az MPAA és a RIAA munkatársai igyekeztek a különböző megosztó oldalak címeit töröltetni. Tavaly mind a Pirate Bay, mind a Megaupload megúszta ezt, de a perek várhatóan idén is folytatódnak majd, és minden eddiginél keményebbek lesznek.

A holland BREIN által már évek óta sikeresen alkalmazott módszert várhatóan az amerikaiak is megpróbálják majd sikeresen abszolválni: a lényege, hogy a bittorrent és egyéb filemegosztó oldalaknak otthont adó cégeket támadják. A módszer segítségével évek óta ellehetetlenítik a kisebb oldalak működését, tavaly pedig néhány nagyobb site is kénytelen volt becsukni kapuit.

Az MPAA és az IFPI munkatársai tavaly számos országban sikeresen elérték, hogy az internetszolgáltatók letiltsák a nagyobb torrent oldalak elérést, ám ez a módszer nem mindig legális, így számos esetben jogi úton érték el a felhasználók, hogy ismét használhassák kedvenc site-jaikat.

Talán a legegyszerűbb módszer a Wikileaks-nél már látott számlák befagyasztása. A What.CD staffja az elmúlt év során többször jelentette, hogy a felhasználóktól kapott támogatásokhoz való hozzáférésüket letiltották. A módszer főleg a privát oldalakra nézve lehet veszélyes, ahol az üzemeltetési költségeket a felhasználók szolgáltatják különböző támogatások formájában.

Várhatóan a hirdetőket sem hagyják majd nyugodni a jogvédők. Egy felmérés szerint a Pirate Bay csak a hirdetésekből havi 60.000 dollár bevételhez jut, ami a jogászok szerint kimeríti az illegális nyereség fogalmát. Ehhez kapcsolódóan a Disney és a Warner Bros. keresetet nyújtott be a Triton Media ellen, akik 9 különböző, főleg filmek letöltését lehetővé tevő oldalnak nyújtottak reklámszolgáltatásokat. Októberben a céget 400.000$ bírság befizetésére kötelezte a bíróság mindkét vállalat felé.