Város méretű szerverpark épül Kínában

Hebei Data Center

Kína nagy építkezésbe kezdett, melynek célja egy városméretű számítógépfarm és irodakomplexum. Itt történne az ország digitális, és informatikai ellátása, - többek között - egy hatalmas adatbázissal. Az egész komplexum megközelítőleg hatszázezer négyzetméter lesz, az elsődleges adatközpontot pedig hatvanezer négyzetméteresre tervezik, melyben nagy segítséget nyújt Kínának az IBM.

Továbbá, a szinte egy pentagonnyi területen, terveznek lakóépületeket, hogy a fejlesztők közelben lehessenek, ha szükség lenne rájuk.

Ez a kezdeményezés a szuperszámítógépekkel, és irodai parkokkal, felkelthetik Kínára a figyelmet, továbbá az ország IT kiadásai is mostanában igencsak nőnek, de az Egyesült Államok kiadásainak még csupán az egyötödét érik el.

Az IDC piackutató cég előrejelzése szerint, a kínai IT-kiadások, mely magában foglalja a hardvereket, szoftvereket és szolgáltatásokat, összesen mintegy 112 milliárd dollár lesz idén, míg az 15,6%-os növekedés előtt tavaly 97 milliárd dollár volt. Összehasonlításképpen, az USA IT kiadásai várhatóan eléri az 564 milliárdot idén, 5,9%-os növekedéssel.

A méreteit tekintve, az adatközpontok között ez lesz a világ legnagyobbja. A legnagyobb ismert adatközpont komplexum egy 1,1 millió négyzetméter alapterületű létesítmény, a Digital Realty Trust tulajdonában lévő chicagói központ, a Data Center Knowledge  listája szerint.