Véget vethetnek az Apple Flash-ellenességének

AppleMint az közismert, az Apple több készüléke sem támogatja a Flash-t. A cég biztonsági okokra hivatkozva döntött így, azonban az Európai Bizottság trösztellenes törvénymódosítási tervei áttételesen kötelezhetik az Apple-t a Flash támogatására. A készülő módosítás azonban nem csak emiatt okozhat fejtörést a cég számára, mivel az EB az iTunes más készülékekkel való szinkronizálására is kényszerítheti őket.

Az európai trösztellenes törvény értelmében az Európai Bizottság számára lehetővé teszi, hogy megvizsgáljon olyan technológiákat, melyek különböző készülékek egymással való együttműködését gátolják, valamint domináns piaci szereplők esetén a megoldások licencelésének kikényszerítésére is lehetőséget ad. Természetesen ezen lépések nem gátolhatják a szabad piaci versenyt, de a szabványos megoldások létrejöttét elősegíthetik.

A törvénymódosítással nem csak a domináns, hanem a szignifikáns piaci szereplők technológiáit is vizsgálhatná az Európai Bizottság, így rövid távon véget vethetnek az Apple Flash-ellenes viselkedésének. A nyílt technológiákon alapuló Flash Player 10.1 hamarosan Andorid, BlackBerry, Symbian és webOS platformokon is elérhető lesz, míg a Maemo alapú Nokia 900 már most is támogatja.