Vietnam az online bűnözés új fellegvára

Az internetezők számának növekedésével együtt jár az online tevékenykedő bűnözők számának növekedése is. A McCafee legutóbbi jelentése szerint ennek új áldozata Vietnam.

A jelentésből kiderül, hogy a vietnami , .vn domainek 58%-a veszélyes oldalt takar. Azonban még így is csak a 39. legveszélyesebbnek számít. A 27 millió weboldalnak 6,2%-a valamilyen látogatóra veszélyes tartalmat rejt. Ezek többsége adathalász és vírust tartalmazó oldalak. A növekedés látványos ezen a téren, ugyanis 2009-ben ez a szám még csak 5,9% volt, számszerűsítve 81000-rel több a támadó webhelyek száma, azaz összesen több mint másfél millió.

A felmérés kimutatta, hogy Vietnam csak 2010-ben lett ilyen veszélyes, korábban mindössze 1,8%-a volt az ott regisztrált domaineknek fertőző. A százalékos listát Kamerun vezette 69,7%-kal, veszélyek még a kínai és a .com domainek is, jelenleg ezek vezetik a listát.

Ezeknek a támadásoknak azonban nem csak a felhasználók látják kárát, hanem az adott ország is, a rossz hírnév miatt jóval kevesebb valós oldalt regisztrálnak náluk, a veszélyes oldalak pedig csak rövid ideig léteznek. Magyarországot egyelőre elkerülték ezek a problémák, az itthoni oldalaknak mindössze 1,1%-a jelenthet valamilyen veszélyt a netezők számára.

A jelentések mindenképp óvatosságra intenek, habár megijedni nem kell. Különösen akkor legyünk óvatosak, ha valamilyen fejlődő országbeli honlapra szeretnének minket kalauzolni, ugyanis ezek a potenciális veszélyforrások. Ha ezek az oldalak angol vagy valamilyen másik világnyelven szólnak hozzánk szinte biztosak lehetünk abban, hogy szándékai nem jóindulatúak.

A teljes jelentés itt olvasható.