Viselhető kütyük és okos otthonok a szórakoztatás fellegvárában

Az évről évre január első felében megrendezett Consumer Electronics Show (CES) a szórakoztató elektronikai iparág legnagyobb seregszemléje. Az itt bemutatkozó újdonságok jó képet adnak arról, merre tart a technológia, mely területeken számíthatnak a legtöbb érdekességre a fogyasztók. Az idei rendezvény középpontjában egyértelműen a viselhető kütyük és az otthonokat felokosító eszközök állnak.

„Pár éven belül, az évtized végéig bezárólag valósággá válhat azon futurisztikus technológiai megoldások jelentős része, amikkel eddig csak az olyan hollywoodi kasszasikerekben találkozhattunk, mint például a Tom Cruise főszereplésével készült Különvélemény. A CES-en számos jövőbe mutató példát láthattunk az iparág olyan meghatározó szereplőitől, mint a Samsung, a Google vagy az Intel, a legérdekesebb vagy legmegdöbbentőbb ötletek többsége azonban kisebb, szinte ismeretlen cégektől származik. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a viselhető kütyük és az okos otthonok magyar felhasználók számára is elérhető választékát 2015-ben még tovább bővítsük‟ – mondta el Várkonyi Balázs, az Extreme Digital ügyvezető igazgatója.

A 2015-ös Consumer Electronics Show legérdekesebb kütyüjei:

  • Valedo – a technológia az egészség szolgálatában

A hátukat gyakran fájlaló felhasználóknak kíván segíteni a Valedo, amely az orvosi tapasszal a testünkre rögzíthető speciális érzékelőket házasította össze egy okostelefonos alkalmazással. Az alkalmazás irányításával olyan mozdulatokat, edzésmunkát kell végeznünk, amelyek az alsó hátizmok megerősítésével járulnak hozzá a fájdalom csökkentéséhez. A szenzorokra azért van szükség, hogy a gyakorlatokat minél pontosabban végezhessük el – az alkalmazás magasabb pontszámmal jutalmazza a megfelelő végrehajtást.

  • Petnet - kedvenceink okostelefonról automatizált etetése

A hagyományos etetőket messze túlszárnyalja a Petnet Feeder, amely okostelefonról, táblagépről vagy notebookról teszi irányíthatóvá kedvenc kisállatunk élelmezését, így akkor sem kell aggódnunk a vacsorája miatt, ha egy túlóra vagy egy spontán buli miatt esetleg később érünk haza. Az alkalmazás emellett értesítést küld arról is, ha megfeledkeztünk az etetésről, vagy ha kifogyóban van az eledel.

  • Swarowski Shine – csillogó fitneszkarkötő

A napi aktivitásunkat, általunk megtett lépések számát és alvásminőségünket mérő karpántokkal már Dunát lehetne rekeszteni, a Misfit és a Swarowski együttműködéséből készült Shine azonban egyrészt dizájnja, másrészt egy funkciója révén is kitűnik a tömegből. A különböző színekben elérhető karkötő külseje ellen egyetlen divatgurunak sem lehet kifogása, ráadásul a csúcsmodell súlyát még az akkumulátor sem növeli, mivel energiaellátásáról feltűnésmentes napelemek gondoskodnak.

  • QardioBase – súlykontroll stílusos formában

A súlyuk miatt folyamatosan aggódó nők kedvence lehet a QardioBase mérleg, amely nemcsak testzsír-százalékot, BMI-t és izomtömeget mér, hanem a mérési eredmények okostelefonra is elmenthetők. Különlegessége azonban mégsem ez, hanem az a képessége, hogy a túlzottan stresszes felhasználónak konkrét számadatok helyett kívánságra csupán egy mosolygó, egy semleges vagy egy bánatos arccal jelezheti a legutóbbi méréshez képest történő változásokat.

  • Sentri – az okos otthonok központja

A falra is rögzíthető, táblagéphez hasonlító Sentri egy éjjellátó képességgel felvértezett HD videokamerát tartalmaz, amely beépített mozgásérzékelője révén riaszt, és egyben rögzíti is az esetleges behatolásokat. A Sentri emellett folyamatosan figyeli a lakás hőmérsékletét, a levegő minőségét, a páratartalmat, és ezen adatok egy okostelefonos alkalmazás segítségével természetesen távolról is elérhetők. Emellett a készülékhez számos egyéb eszköz, például okos termosztátok vagy okos villanykörték csatlakoztathatók, tovább bővítve a rendszer képességeit.

Az Extreme Digital kínálatában jelenleg is számos okos otthonhoz kapcsolódó eszköz vagy viselhető kütyü található meg. Ezek közül a legérdekesebbek:

Az ajtónyitás- és mozgásérzékelővel összekötött felhő alapú központi egység riasztás esetén azonnali értesítést küld okostelefonunkra. A kezdőcsomag tovább bővíthető ablak szenzorokkal, szirénával és kamerákkal is, amelyek képe az internet segítségével bárhonnan megtekinthető.

Az okostelefonokkal, táblagépekkel és számítógépekkel összekapcsolható termosztát a szokásainknak megfelelően alakítja ki a beltér hőmérsékletét, ráadásul a világ bármely pontjáról, vagy akár az ágyból is vezérelhető a lakás fűtése. A termosztáttal nem csak a széndioxid kibocsátás csökkenthető, de a fűtési számla 25%-a is megspórolható vele.

A virágföldbe leszúrt Flower Power figyelemmel kíséri a növény egészsége szempontjából fontos körülményeket, így pontos adatokkal szolgál a föld nedvesség- és tápanyagtartalmáról, a hőmérsékletről és a fényviszonyokról is. Emellett értesítést küld okostelefonunkra növényünk aktuális szükségleteiről, így nem kell többé félnünk zöld kedvencünk kiszáradásától vagy túlöntözésétől.

A A D-Link Smart Home készülékekkel automatizálhatjuk otthonainkat, amelyeket ráadásul okos eszközeinkről bárhonnan vezérelhetünk. Szabadon streamelhetjük zenéinket, mobilunkról be- vagy lekapcsolhatjuk háztartási készülékeinket, megfigyelhetjük otthonunkat, vagy akár haza is pillanthatunk a Home Monitoron keresztül.